Quarantainecolumn (2): Houseparty

07 apr 2020

Binnen blijven, online colleges volgen, sociale onthouding. Hoe doen studenten dat? In deze wisselcolumn schrijven studerende medewerkers van Vox over hun leven in tijden van corona. Nathalie Elenbaas, student Communicatiewetenschap, wandelt over het erf en houdt virtuele borrelavondjes met vriendinnen.

Heel Nederland is massaal aan het wandelen geslagen, want dat is blijkbaar een logische keuze als er wordt aangeraden nog zo min mogelijk naar buiten te gaan? Toch snap ik het wel, als je in de stad woont met alleen een klein balkonnetje. Nu ik in deze periode weer thuis woon op de boerderij, is dat hele idee van ‘social distancing’ voor mij toch wel heel makkelijk. Als ik mijn dagelijkse rondje over het erf wandel – ook ik heb de smaak te pakken – kom ik welgeteld nul mensen tegen.

Daarom speelt mijn leven zich (net als bij veel mensen) vooral nog online af. Waar ik eerst wilde minderen in het gebruik van mijn laptop en telefoon, is er vanaf midden maart een enorme piek te zien. Mijn complete sociale en professionele leven bestaan op dit moment uit een beeldscherm. Samen met mijn vriendinnen verslind ik apps waarmee je toch een beetje met elkaar in contact kunt blijven. Houseparty, Zoom en allerlei oude apps die al jaren niet meer gebruikt zijn, worden opnieuw gedownload.

Voor een virtueel borrelavondje hoef ik me ook niet op te tutten, ‘niemand’ die het ziet. Dus kruip ik op vrijdagavond in mijn joggingpak en met een warrig knotje op mijn hoofd in mijn bed. Gewapend met  glazen witte wijn en bakjes chips, beginnen we aan een tekenwedstrijdje op Houseparty. Daarna kletsen we honderduit over alles wat we wel niet hebben meegemaakt, al is dat niet veel bijzonders. Dit is eigenlijk best relaxt, denk ik bij mezelf, geen gedoe over wat ik aan moet en op tijd weer naar bed. Quarantaine lijkt op zulke momenten nog niet eens zo slecht.

Maar wanneer ik door onze vriendinnenchat op Instagram scrol, word ik toch teruggetrokken naar de realiteit. Berichten over alle feestjes die zijn afgelast en de nodige corona-memes komen voorbij. Als kers op de taart ook nog een bericht over de hackpraktijken van Houseparty. Helaas, ook dat feestje gaat nu niet meer door.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!