Quarantainecolumn (3): Eerste baan

14 apr 2020

Binnen blijven, online colleges volgen, sociale onthouding. Hoe doen studenten dat? In deze wisselcolumn schrijven studerende medewerkers van Vox over hun leven in tijden van corona. Tom Hessels, bijna afgestudeerd bij Managementwetenschappen, begon in maart aan zijn eerste baan maar heeft het kantoor nog niet gezien.

Eindelijk! Dat was mijn gedachte begin maart. Het einde van de studie was in zicht met nog één herkansing te gaan en mijn scriptie die bij de tweede lezer lag. Half maart zou ik met mijn nieuwe baan als junior-onderzoeker beginnen en zo langzaamaan mijn stappen richting het burgerleven zetten.

Helaas liep alles anders dan gepland. Na de aangekondigde maatregelen van donderdag 12 maart ging al snel de telefoon: ‘Maandag beginnen met werken wordt lastig omdat we allemaal thuiswerken, we laten je zo snel mogelijk weten hoe je alsnog kan starten.’

Jammer, maar dan heb ik nog even rustig de tijd om te studeren voor mijn herkansing op 6 april, was mijn gedachte. Het kostte wat zoekwerk naar motivatie, maar op de maandag na aankondiging van de maatregelen startte ik eindelijk mijn laptop op om te beginnen met studeren. Halverwege de eerste video popte in een hoek van het beeldscherm een mail omhoog: ‘Het tentamen is verplaatst naar eind juni’.

Het leven werd dus even uitgesteld. Ik heb mijn huisgenoten nog nooit zoveel gezien en gesproken als in de afgelopen weken. Mijn leven liet zich samenvatten in Netflix, koffie op het balkon en het beoefenen van de nieuwe nationale sport van deze weken: wandelen.

Na drie weken ben ik vorige week dan toch gestart met mijn nieuwe baan. Waar eerst vooral Netflix-series mijn beeldscherm domineerden, is dat nu Skype. Het kantoor heb ik nog niet gezien, wel weet ik inmiddels hoe de meeste keukens en huiskamers van mijn collega’s eruit zien. Zij weten al dat mijn kledingkast op de achtergrond niet is opgeruimd. Voor elke digitale afspraak controleer ik of de kastdeuren wel dicht zijn.

Toch heeft werken in het corona-tijdperk ook een voordeel. De reistijd van het woon-werkverkeer is de komende tijd aanzienlijk verkort. Van het bed naar mijn bureau is immers niet zo ver lopen…

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!