Quarantainecolumn (4): Fitboy

23 apr 2020

Binnen blijven, online colleges volgen, sociale onthouding. Hoe doen studenten dat? In deze wisselcolumn schrijven studerende medewerkers van Vox over hun leven in tijden van corona. Joep Dorna, masterstudent Human Geography, ontdekt in crisistijd nieuwe sporten.

Mijn woensdagavonden voelen leeg sinds het Sportcentrum dicht is. Normaal gesproken vlamde ik dan twee uur achter de tafeltennistafel en daarna twee uur in het sportcafé. Ik mis het gevoel dat ik me heb ingespannen en de gezelligheid achteraf. De borrel is niet te vervangen, dat gevoel wel. Daarom heb ik me de laatste tijd in andere sporten ondergedompeld.

Zo ben ik aan het wielrennen geslagen. Een standaard wielrenner ben ik niet – ik heb geen fatsoenlijke racefiets en houd me aan verkeersregels – maar af en toe voel ik me een Tom Dumoulin. Het voelt lekker om energie kwijt te kunnen als ik weer vastloop op mijn scriptie. Tegelijkertijd kan wielrennen frustrerend zijn, bijvoorbeeld als een bejaarde me op zijn opgevoerde e-bike voorbij sjeest.

Daarnaast doe ik veel fitnessoefeningen. Vroeger liep ik weleens verdwaald door de fitnessruimte van het sportcentrum terwijl ik me afvroeg hoe de ingewikkelde apparaten daar zouden werken, maar op mijn kamer heb ik daar geen last van. Met alleen een yogamat, twee elastieken en een haltertje werk ik een vast rondje af. Dat is niet altijd leuk, maar het resultaat is er wel naar. Veel spieren voelen een stuk sterker.

Terwijl ik plankte, vroeg ik me deze week af hoe andere studenten fit blijven. Het risico in deze crisistijd bestaat dat je binnen blijft en niet in beweging komt. Ik moest terugdenken aan de RAGRun, die een maand geleden op de campus plaatsvond. De voornaamste taak voor deelnemers van deze hardloopwedstijd, bijna allemaal leden van Carolus, was het pilzen van een half kratje spa goud. Als bier drinken de dispuutsvariant van sporten is, ben ik heel benieuwd in welke staat alle jaarclubs zich bevinden.

Ik ben intussen ook gaan darten. Die sport is ideaal om je hoofd even leeg te maken. Je kan pijltjes gooien tussen het studeren door of tijdens het kijken van je favoriete serie. Het is daarnaast enorm bevredigend als je het vakje van de triple twintig raakt.

Er is één probleem: darten is voor mij als de ultieme kroegsport. Hoewel ik in de veilige omgeving van mijn kamer pijltjes gooi, blijf ik het associëren met het drinken van bier en eten van chips. Terwijl ik krakend een zak Aldi-chips naar binnen werk, realiseer ik me dat mijn harde werk op mijn fiets en yogamat zo teniet wordt gedaan. Ach, je kan niet altijd een fitboy zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!