Quarantainecolumn (6): Klusjesman

06 mei 2020

Binnen blijven, online colleges volgen, sociale onthouding. Hoe doen studenten dat? In deze wisselcolumn schrijven studerende medewerkers van Vox over hun leven in tijden van corona. Steven Huls, student Biologie, ontpopt zich tot klusjesman.

Ik denk dat ik mijn hele leven al een creatieve klusser ben geweest. Op de voor- of achtergrond loopt bij mij altijd wel iets van een projectje. Ik heb een jaar lang speciaal bieretiketten in een emmer water losgeweekt om vervolgens met behangplak en blanke lak mijn gratis af te halen salontafel nieuw leven in te blazen. Toen ik vorig jaar de lekkende douchecabine niet langer kon aanzien en zelf de kit ben gaan vervangen, werd ik door een huisgenoot bekroond tot Poolse stukadoor. Momenteel worden in de vensterbank onder een Knex-kas basilicumplantjes gestekt en gekweekt.

‘De Hornbach-vlam is helemaal aangewakkerd’

Door Covid-19 ben ik op advies van de hematologie – ik heb in het verleden leukemie gehad – weer bij mijn moeder ingetrokken. Minder sociaal contact is beter. Ik loop dus niet meer elke dag naar de Jumbo. Ik eet niet meer samen met vrienden of huisgenoten. De vrijmibo verloopt via Skype. Mijn moeder is praktisch de enige die ik nog zie. Dit gebrek aan sociale interactie (of controle?) zorgt ervoor dat de beunhaas in mij rusteloos is geworden. De Hornbach-vlam is helemaal aangewakkerd.

Het lijkt wel alsof ze dat in Silicon Valley kunnen ruiken, want YouTube’s algoritme speelt heel sluw in op mijn doe-het-zelf-drang. Het ene na het andere kluskanaal wordt mij aangeboden. Verzet is zinloos. Sinds ik een video zag over wat je allemaal wel niet kan met LED-strips, denk ik aan niets anders dan het upgraden van mijn speelgoedkas. Het feit dat ik verstand heb van solderen noch elektrotechniek mag de pret niet drukken: de soldeerbout is al besteld en staat sinds een paar dagen naast mijn bureau. Van een oude lattenbodem kan ik wel een houten frame timmeren en dan hoef ik nog alleen maar de lampjes te monteren. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Nog één Youtube-video over het in serie schakelen van LED-strips en die basilicumplanten van mij weten niet wat ze overkomt, yippie-jaja-yippieyippie-yeah.

2 reacties

  1. Lieke schreef op 6 mei 2020 om 16:07

    Hoi Steven, wellicht is het goedje/klusmateriaal Sugru wel iets voor jou. Ik heb het recent ontdekt omdat ik gordijnrails wilde ophangen waar ik niet boren kon – en nu hangen ze er schitterend bij, zonder gaten in het plafond. En er is een nieuw pakketje ‘kneedlijm’ naar me onderweg waar ik pannendeksels-houders aan de binnenkant van het keukenkastje wil gaan maken en wellicht nog meer dingen mee ga maken dan wel repareren.
    Succes in ieder geval met je kas!

  2. Steven schreef op 14 mei 2020 om 14:07

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!