Raadslid in één dag

19 feb 2014

Over precies één maand op woensdag 19 maart mogen we weer naar de stembus om de nieuwe gemeenteraadsleden te kiezen. Hoewel grote partijen vaak een eigen opleidingstraject hebben voor aankomend vertegenwoordigers, ontbreekt  bij de wat kleinere fracties meestal een dergelijke voorbereiding. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) springt in dit gat met de cursus ‘Raadslid in de gemeente’.

ReindeR Rustema (Via Flickr)
ReindeR Rustema (Via Flickr)

Alles wat je als gemeenteraadslid juridisch zou moeten weten. Dat is wat de cursus je kortweg leert. Binnen één dag – in april of mei – brengen twee universitair hoofddocenten van de FdR (nieuwe) raadsleden alle belangrijke juridische kennis bij die zij als volksvertegenwoordiger nodig hebben.  Hoe functioneert de gemeenteraad precies? Welke rechtspositie heeft een raadslid? En hoe behoud je je integriteit en voorkom je belangenverstrengeling?

Volgens onderwijscoördinator bij de rechtenfaculteit Anouk Kerkhof voorziet de cursus in een behoefte aan meer achtergrondkennis bij beginnende raadsleden. ‘Dit is de eerste cursus die een dergelijke inhoud aanbiedt. Kleinere gemeentepartijen hebben geen wetenschappelijke bureaus, dus over het algemeen komen de raadsleden die zij leveren wat minder goed voorbereid naar de raad. Door ze een juridisch kader mee te geven, weten ze in ieder geval wat hun taken en verantwoordelijkheden inhouden.’

Inmiddels hebben zich al verschillende zittende en aspirant raadsleden aangemeld. ‘Sommige vertegenwoordigers zijn tussentijds in de gemeenteraad begonnen, ook voor hen kan de cursus nut hebben, evenals voor commissieleden en fractiemedewerkers’, zegt Kerkhof. ‘We verwachten echter dat veel mensen wachten met aanmelden tot 19 maart om te zien of ze daadwerkelijk verkozen worden.’ Per dag zijn veertig plekken beschikbaar.

Deelname aan de cursus kost 125 euro. Daarvoor krijgen de (nieuwe) gemeenteraadsleden vier colleges over thema’s als gemeentefinanciën en de verhouding tussen gemeente en andere overheden, een lunch en een naslagwerk om de gemeentelijke gedragsregels nog eens na te lezen. / Jorg Leijten

De opleidingsdagen zijn op 4 april (Apeldoorn), 11 april (Nijmegen) en 9 mei (Tilburg) en zijn toegankelijk voor gemeenteraadsleden uit het gehele land. Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!