Raadslid wil meer inspanningen SSHN

21 aug 2015

‘We moeten met z’n allen onze schouders eronder zetten, ook de stichting studentenhuisvesting.’ PvdA-raadslid Giselle Schellekens hekelt de terughoudende opstelling van SSHN over het opnemen van vluchtelingen in studentencomplexen.

Universiteit en SSHN opgeroepen tot meer  gastvrijheid voor vluchtelingen. Foto: Takver (Creative Commons, demonstratie in Australië).
Universiteit en SSHN opgeroepen tot meer gastvrijheid voor vluchtelingen. Foto: Takver (Creative Commons, demonstratie in Australië).

De plannen van de gemeente om studentencomplex Griftdijk om te bouwen tot wooncomplex voor honderd vluchtelingen uit Eritrea, stuit op kritiek bij politiek en wetenschap. PvdA-raadslid Giselle Schellekens is weliswaar positief over de inspanningen van de gemeente, maar noemt deze samenballing ongewenst voor de integratie. Zij oppert het ‘door elkaar laten wonen van toegelaten asielzoekers en studenten’. Haar betoog kreeg steun van hoogleraar Sociologie Peer Scheepers, die verwees naar onderzoek over het negatieve effect van samenballing van statushouders op de integratie. De SSHN, met 6.500 eenheden de grootste studentenhuisvester in Nijmegen, noemde het mengen van studenten en vluchtelingen niet verenigbaar met haar statuten.

Schellekens hekelt de terughoudende opstellingen van de SSHN. ‘Ook zij moet verantwoordelijkheid nemen, we moeten met z’n allen de schouders eronder zetten en dan geeft het geen pas je te verschuilen achter de statuten.’ Schellekens kondigt aan met de huisvester hierover in gesprek te gaan.

Naamloos‘Ze stelen en stinken’
Volgens het PvdA-raadslid is de studentenpopulatie een goede doelgroep om de integratie van vluchtelingen te bevorderen. ‘En ook studenten spinnen er garen bij, want er zijn nog veel vooroordelen.’ Zij memoreert de reactie van een ouderejaars student geneeskunde op haar uitlatingen in de media. Volgens deze student ontstonden er problemen met ‘stank en stelen’ na de komst van ‘mensen van andere culturen’. ‘Ik en andere huisgenoten zijn daar weggegaan toen er steeds meer Chinezen op de gang werden geplaatst’, aldus deze student in een Facebook-reactie. ‘De douche is blijkbaar een wc.’

Schellekens hoopt niet dat deze reactie maatgevend is voor de Nijmeegse student, ‘maar het geeft aan dat we nog een lange weg te gaan hebben met de integratie’. Niet alleen voor SSHN ziet ze een taak weggelegd, ook het Sportcentrum kan iets doen. Ze wijst op de inspanningen van een tennisvereniging in Lent om de toekomstige bewoners van Griftdijk een thuis te bieden. Volgens haar kunnen ook universitaire instellingen meer doen, zoals het sportcentrum. ‘Denk aan het gratis beschikbaar stellen van sportkaarten aan statushouders. Dit zijn vaak jongeren die vanaf nul moeten beginnen.’ / Paul van den Broek       

0 reacties

  1. GD schreef op 21 augustus 2015 om 15:43

    Wanneer wordt die bouwvallen op de Griftdijk eindelijk eens onbewoonbaar verklaard? Het is schandelijk dat mensen daarin zouden moeten leven.

  2. Rob Cuppen schreef op 27 augustus 2015 om 15:17

    Als Giselle Schellekens zich eerst had geïnformeerd, had ze geweten dat het Radboud Sportcentrum al geruime tijd een soortgelijke bijdrage levert.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!