Race tegen de klok: studentenverenigingen organiseren tóch activiteiten

22 aug 2020

Het was een hard gelag voor studentenverenigingen: lange tijd leek het erop dat ze tijdens de introductie geen activiteiten mochten organiseren vanwege de coronamaatregelen. Na kritiek mag het nu toch, maar de vraag is of het gaat lukken. Het is een race tegen de klok om alsnog activiteiten te bedenken.

Mark Rutte was stellig tijdens zijn persconferentie begin augustus: fysieke activiteiten zijn voor studentenverenigingen niet toegestaan. Ontgroeningen, feesten, borrels en andere bijeenkomsten zouden dit jaar niet mogen worden georganiseerd. En dus schakelden onder meer Carolus Magnus en Ovum Novum over naar online activiteiten.

Dat sport- en studieclubs wel activiteiten mochten organiseren, leidde tot scheve ogen bij heel wat verenigingen. Ook de Tweede Kamer vond het oneerlijk. Deze week besloten de veiligheidsregio’s dat studentenverenigingen toch activiteiten mogen organiseren. De regio Gelderland-Zuid maakte donderdag de nieuwe noodverordening bekend, mét toestemming voor de studentenverenigingen.

De vraag is of de activiteiten er komen. Elk voorstel moet immers worden goedgekeurd door de universiteit en de gemeente, en de introductie begint al komende zondag.

Race tegen de klok

Bij studentenverenigingen heerst berusting over de ommezwaai op het laatste moment. Zo ook bij Ovum Novum. ‘Het is immers crisis’, zegt praeses Rens Kattenbelt. ‘We zijn aan het kijken hoe haalbaar onze ideeën zijn, maar de tijd dringt. Vooralsnog richten we ons op online activiteiten, zoals een FIFA-toernooi.’

Concurrent Carolus Magnus heeft ondertussen al een voorstel ingediend bij de universiteit. ‘Dat hadden we al klaarliggen’, zegt Sjors Mateijsen, vice-praeses van de introductie. ‘Het plan is om ons terras open te gooien en er een tent neer te zetten’, zegt hij. Carolus wil ook een pubquiz organiseren.

‘We vermoeden dat veel studenten bang zijn geen aansluiting te vinden en zich daarom aanmelden’

Een slappe introductie kan ervoor zorgen dat studenten je niet weten te vinden. De verenigingen maken zich daar momenteel echter weinig zorgen over, want het aantal aanmeldingen ligt opvallend hoog. ‘Dat gaat exceptioneel goed’, zegt Ovum-praeses Kattenbelt. ‘Ik denk dat veel studenten een sociaal vangnet zoeken nu de introgroepjes vooral digitaal samenkomen.’

Carolus, dat zegt een recordaantal aanmeldingen te hebben, denkt in dezelfde richting. ‘We vermoeden dat veel studenten bang zijn geen aansluiting te vinden en zich daarom aanmelden’, aldus Mateijsen.

Protocol

Roeivereniging Phocas staat er het beste voor. Door de officiële status als sportvereniging kon de roeiclub al weken geleden beginnen met de voorbereiding van het ‘Phestival’. Eerstejaars krijgen roeiclinics en kunnen hamburgers eten. ‘Ergens is het leuk dat we hierdoor meer in de spotlights komen te staan, maar eerlijk is het natuurlijk niet’, zegt Gijs Tolmeijer, hoofd van de introcommissie.

Tolmeijer heeft nog wel een tip voor de plannen van de andere verenigingen. ‘Zet de veiligheidseisen voorop. We hebben bijvoorbeeld een protocol opgesteld om te voorkomen dat mensen elkaar zomaar kruisen. Voorkomen is beter dan genezen.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!