Radboud ook voor masters niet meer de beste
Net als de Keuzegids Bachelors, betitelt de Keuzegids Masters de Radboud Universiteit niet meer als de beste brede klassieke universiteit van het land. Dat heeft ook te maken met een andere methodiek van de Keuzegids.
De stempel ‘beste brede, klassieke universiteit’ kan in Nijmegen nu echt worden opgeborgen. In november maakte de Keuzegids Universiteiten al bekend dat de Radboud Universiteit niet langer de beste bacheloropleidingen huisvest in haar categorie: brede, klassieke universiteiten. Vandaag komt daar het nieuws bij dat ook de masters gemiddeld niet meer het beste scoren.
Van de brede universiteiten wordt Groningen dit jaar hoger ingeschat – net zoals bij de bachelors. Nijmegen krijgt een score van 59,5, terwijl de noorderlingen een 63,5 kunnen noteren als rapportcijfer. Vorig jaar scoorden de Radboud-masters 62 punten.
De Nijmeegse master Geneeskunde is voor een belangrijk deel debet aan de daling van de universiteit als geheel. Die opleiding zakte van 60 punten vorig jaar naar 48 punten dit jaar. Die daling heeft een belangrijk effect voor de totale score, aangezien de master relatief groot is en daardoor veel gewicht in de schaal legt. De onderwijsdirecteur van die opleiding was vandaag nog niet bereikbaar voor toelichting.
Andere selectie
Toch is de daling van de Radboud Universiteit in de Keuzegids Master niet alleen te verklaren door mindere prestaties. Beleidsmedewerker Han Werts, die de Keuzegids analyseert voor de universiteit, wijst op een andere oorzaak: een gewijzigde methodiek om de scores te berekenen. ‘De indicatoren die uit de Nationale Studenten Enquête (waarop de Keuzegids haar scores bepaalt, red.) worden meegenomen in de beoordeling zijn net wat anders dan in vorige jaren en voor ons als Radboud Universiteit wat nadeliger’, zegt hij.
Werts noemt een voorbeeld: het thema ‘toetsing’ telt dit jaar voor 10 procent mee, terwijl dat vorig jaar nog 5 procent was. ‘En toetsing is nu net een thema waarop wij wat minder goed scoren dan Groningen. Met name Geneeskunde wordt daarop minder goed beoordeeld. Daarnaast kijkt de Keuzegids dit jaar niet naar tevredenheid over het aantal contacturen, waarop de Radboud Universiteit juist goed scoort.’
De uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête zijn overigens al langer bekend. Werts: ‘Deze zijn al besproken in en door het college van bestuur, in faculteiten en opleidingen. Het is een continu verbeterproces.’
Aanstaande zaterdag is de Masterdag van de Radboud Universiteit.
J.P. schreef op 9 maart 2018 om 14:56
Titel verloren rampspoed geboren!
Uit deze tekst blijkt al dat de resultaten van de nationale universitaire onderwijs accountability test afhangen van de methodiek die er gehanteerd wordt. Het ‘meten = weten’ adagium is ondertussen al sleets aan het raken maar niet op de universiteiten. Steek het geld, de moeite en de energie die hieraan – en aan de marketing en communicatie van de universiteiten – besteed wordt gewoon in het onderwijs zelf. Wanneer alle universiteiten die afdelingen ongeveer even zwaar optuigen, dan zal het aantal studenten dat zij trekken ongeveer hetzelfde blijven vergeleken met een situatie waarin dat niet gebeurt. De concurrentieslag om studenten is een geld verspillend waanidee dat noodzakelijk lijkt door een persvers financieringsmodel van het onderwijs. Aan dat laatste moet iets aan gebeuren. Dan hoeven universiteiten ook een stuk minder bezig te zijn met een nietszeggende reputatie en enquêtes waarbij de resultaten maar afhangen van de gehanteerde methodiek en dus eigenlijk weinig zeggen. De NSE versterkt alleen maar het kortzichtige en op de korte termijn gerichte management van universiteiten.