Radboud Reflects begint filiaal in Den Haag
Vanaf dit semester gaat Radboud Reflects actualiteitencolleges organiseren in pers- en debatcentrum Nieuwspoort in Den Haag. Doel: het onderzoek van de universiteit beter zichtbaar maken voor politici en ambtenaren.
Die opmerkelijke aankondiging deed collegevoorzitter Daniel Wigboldus woensdagavond tijdens een Academic Affairs-bijeenkomst van Radboud Reflects in het collegezalencomplex. ‘Het doel is om het onderzoek en de kennis van de Radboud Universiteit beter zichtbaar te maken in Den Haag’, legt Reflects-directeur Paul Bakker uit aan de telefoon. ‘Daar vindt immers veel besluitvorming plaats. Het sluit ook naadloos aan bij de nieuwe Strategie van de universiteit om a significant impact te hebben.’
Onder de naam Raboud Reflects organiseert de universiteit sinds 2015 verdiepende lezingen en debatten met veelal Radboudwetenschappers, op de campus en in de Nijmeegse binnenstad. Vaak vinden ze plaats naar aanleiding van maatschappelijke discussies. Ook tijdens lunchpauzes geven Radboudwetenschappers duiding aan een actuele ontwikkelingen, zoals het wel of niet terughalen van Syriëgangers, in zogenaamde actualiteitencolleges.
Deze colleges gaat Reflects nu dus ook in Den Haag houden. Dit collegejaar komen er in ieder geval vier – de eerste twee dit semester al. Bakker: ‘We willen laten zien dat Nijmegen de plek is waar je moet zijn voor vragen over bijvoorbeeld ethiek rond technologische of andere maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan het insectenonderzoek van Hans de Kroon of het werk rondom digitale veiligheid van Bart Jacobs.’
Geen lobbywerk
Het doelpubliek van Radboud Reflects in Den Haag zijn mensen in en om de politiek. ‘Tweede Kamerleden, wetenschappelijke bureaus van partijen, maar ook ambtenaren van ministeries en organisaties als het Sociaal-Cultureel Planbureau en NWO.’ Onder anderen via Radboud-alumni op deze plekken wordt aandacht getrokken voor de colleges.
Lobbywerk is het niet, verzekert de hoogleraar geschiedenis van de filosofie. ‘Dat zou veel rechtstreekser gaan en daarvoor is Radboud Reflects ook niet de juiste organisatie. Het gaat ons er echt om dat we via onze lezingen onderzoek voor besluitvorming nuttig kunnen maken.’ Dat de lezingen buiten Nijmegen plaatsvinden, voor mensen die niet aan de universiteit of Nijmegen verbonden zijn, is dan ook geen probleem, aldus Bakker.
Na dit collegejaar wordt geëvalueerd of de nieuwe Haagse lezingenreeks een succes is en of er aanpassingen nodig zijn.
Ad Verhoeven schreef op 15 september 2019 om 23:21
Als senior-ex-medewerker / ook nog PV-lid ben ik sinds kort uitgesloten van gratis deelname aan de RR-lezingen. Wel naar Den Haag. maar weinig ondersteunende betrokkenheid bij je eigen mensen HIER. Is dat de ethiek die past bij onze RR?