Radboud Sportcentrum trekt weer bijna evenveel studenten als voor de pandemie

27 mrt 2023 ,

Het Radboud Sportcentrum trekt bijna evenveel studenten als voor de coronacrisis. Enkele maatregelen van tijdens de pandemie, zoals het reserveren van een fitnessplek, zijn behouden. Niet alle studenten zijn daar gelukkig mee: sommige zouden liever spontaan sporten.

In het sportcentrum is het weer als vanouds druk nu de laatste coronamaatregelen alweer een jaar achter ons liggen. Dat is ook bedrijfskundestudent Isah Huijbregts opgevallen. ‘Je moet echt je plek opeisen bij de fitness, anders kom je er niet tussen,’ zegt ze in een van de sportruimtes aan de Heyendaalseweg.

Huijbregts begon met studeren tijdens corona en herinnert zich dat het toen minder druk was: ‘Ik weet nog wel dat toen sommige loopbanden waren uitgezet, het was er veel rustiger.’

Dat is nu wel anders. Door de invoering van een reserveringssysteem voor het fitnessen moeten studenten bovendien goed plannen wanneer ze willen sporten. Hetzelfde geldt al langer voor groepslessen: sommige leden van het Radboud Sportcentrum (RSC) zetten zelfs een wekker om online als eerste een plekje te kunnen reserveren.

Reserveringssysteem

Op dit moment telt het RSC zo’n 17.000 leden. ‘We zitten weer op 94 procent van de studentleden van de Radboud Universiteit die we voor corona hadden’, zegt afdelingshoofd Joris Hermans. ‘Door de coronacrisis nam de sport- en beweegparticipatie onder jongeren landelijk af. We zijn heel blij dat die nu weer begint aan te trekken. Maar we moeten er wel hard voor werken – in de startweek zijn we ons onlangs weer gaan presenteren in alle gebouwen op de campus.’

Joris Hermans. Foto: David van Haren

Een aantal dingen die in coronatijd werden ingevoerd in het sportcentrum, zijn gebleven. Zo kunnen sommige groepslessen nog steeds digitaal (vanuit huis) gevolgd worden en is buiten fitnessen ook nog altijd mogelijk. Maar net als bij indoor fitness moet er wel een tijdslot worden gereserveerd.

‘Zo kunnen we de instroom reguleren’, zegt Hermans. ‘Dat is heel gunstig: door te spreiden zijn mensen verzekerd van een plek om fijn en veilig te sporten. Niet iedereen kan immers altijd op hetzelfde moment sporten vanwege piekdrukte. Op deze manier proberen we dus extreme pieken te voorkomen en vermijden we dat mensen voor niets komen. Bovendien monitoren we de drukte.’

Ongestuurd

Toch kan het volgens studenten tijdens bepaalde tijdslots druk zijn in het RSC. ‘Soms duurt het lang voor er een apparaat vrij is,’ constateert Martijn Hendriks. Hij is lid van Profectus, de krachtsportverening voor studenten. ‘Profectus heeft uren waarop je vrij ongestoord je oefeningen kan afwerken, dat is de enige dag in de week dat ik niet word opgejut.’ De oplossing zit volgens hem in uitbreiding van de capaciteit van het sportcentrum. Als die er niet in zit, hoopt hij tenminste dat het reserveringssysteem wordt afgeschaft.

‘Voor een groter sportcentrum is helaas echt geen plaats’

Maar Hermans moet hem teleurstellen: dat systeem is een blijvertje. Hij wijst naar een luchtfoto van de campus die aan de muur hangt. ‘En voor een groter sportcentrum is helaas echt geen plaats. Bovendien vormt dat geen duurzame oplossing’, zegt hij. Het afdelingshoofd zet liever in op samenwerkingen met sportverenigingen in de nabije omgeving van het RSC. Zo voetbalt FC Kunde sinds een tijdje op de voetbalvelden van Union. Voor de nieuwe, populaire sport padel is het afdelingshoofd op zoek naar soortgelijke samenwerkingen. ‘Wij hoeven niet per se te bouwen om mensen in beweging te krijgen’, aldus Hermans.

Hermans wil plekken op de campus meer betrekken bij het sportcentrum. Denk aan het volleybalveldje naast het Spinozagebouw, daar kunnen studenten en medewerkers zelf sporten. Momenteel wordt ook het idee van een loopparcours over het universiteitsterrein uitgewerkt. ‘Mensen kunnen dan tijdens de pauze een stukje wandelen of hardlopen. En hoe leuk zou het zijn als studenten straks aan het frisbeeën zijn aan het grasveld bij het Maria Montessorigebouw? Als sportcentrum kunnen wij daar het materiaal voor leveren.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Een fan van gewichtheffen schreef op 14 april 2023 om 18:12

    Hermans: “En voor een groter sportcentrum is helaas echt geen plaats. Bovendien vormt dat geen duurzame oplossing.”
    Het lijkt me dat er voor een uitbreiding van de fitnessruimte niet per se nieuwbouw hoeft te worden gepleegd? Er zou bijvoorbeeld een deel van de parkeergelegenheid aangrenzend aan de ondergrondse fitnesszaal kunnen worden gebruikt om die fitnesszaal te vergroten.

    Het alternatief, niets doen, lijkt me minder houdbaar dan denken aan uitbreiden. Lagere studentenaantallen komen er niet aan, dus de huidige keuze zal toch echt resulteren in afgeladen zalen waar het niet mogelijk is om een normale fitnessroutine aan te houden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!