Radboud Universiteit gaat proeven resusapen vooraf extra beoordelen

10 apr 2012

Een nieuwe commissie van eminente, senior Radboudwetenschappers gaat voortaan vooraf onderzoeksplannen beoordelen waarbij apen betrokken zijn. Alleen als er een wetenschappelijke of medische doorbraak te verwachten is, krijgt de onderzoeker toestemming zijn voorstel door te zetten en er fondsen voor te werven.
De Radboud Universiteit Nijmegen gebruikt een beperkt aantal resusapen voor belangrijk onderzoek aan de hersenen dat op geen enkele andere manier kan worden gedaan. De interne regels voor het doen van deze proeven worden steeds strenger, omdat de universiteit het aantal apen in onderzoek sterk zal verminderen.

Het wetenschappelijk en het maatschappelijke belang van het onderzoek dat de Radboud Universiteit doet met de resusapen staat nationaal en internationaal hoog aangeschreven. Het onderzoek is in het belang van mensen die lijden aan hersenziekten.  ‘Wij willen zo min mogelijk proefdieren gebruiken, maar patiënten kunnen we niet in de kou laten staan,’ zegt Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het College van bestuur van de universiteit.

De resusapen in het Centraal Dierenlaboratorium dragen bij aan neurocognitief onderzoek. Hierbij worden belangrijke vorderingen geboekt. Zo wordt  bijvoorbeeld duidelijk hoe hersenen de oogbeweging aansturen, of geluiden verwerken. Kennis hierover kan neurologen helpen hersenaandoeningen goed te diagnosticeren en/of te behandelen met  deep brain stimulation. Ook voor de interpretatie van hersenscans is het onderzoek met apen uiterst belangrijk. 

De nieuwe commissie zal voortaan de wetenschappelijke en medische urgentie van elk onderzoeksvoorstel met resusapen beoordelen. De dierexperimentencommissie (DEC) van de Radboud Universiteit Nijmegen beoordeelt de ethische vragen ten aanzien van dierenwelzijn. Als er alternatieven zijn voor de proef wordt er geen toestemming verleend. De inspecteurs van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit beoordelen de huisvesting, gezondheid en verzorging van de apen.

Aan het eind van de onderzoeksperiode wordt per aap een zorgvuldige afweging gemaakt wat het beste vervolg is voor het dier: pensionering in het laboratorium, uitplaatsing in een apenopvang, of in laten slapen. Deze beslissing hangt af van de leeftijd, gezondheid en het gedrag van het dier. De afweging wordt steeds gemaakt in samenspraak met de DEC, diergedragsdeskundigen en dierenartsen.

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!