Radboud Universiteit landelijk de grootste groeier

12 mei 2016

Nieuwe cijfers wijzen uit dat de Radboud Universiteit de grootste toename heeft aan vooraanmeldingen in Nederland. De nieuwe buitenlandse bachelors jagen deze stijging aan.

Met een groei van 1085 (27 procent) studenten ten opzichte van vorig jaar kent de Radboud Universiteit de grootste toename aan vooraanmeldingen. Ook de Universiteit van Twente (22 procent) en de Tilburg University (22 procent) kennen een grote groei.

Wanneer gekeken wordt naar de bacheloropleidingen valt op dat vooral psychologie, communicatie- en informatiewetenschappen en moleculaire levenswetenschappen populairder zijn onder toekomstige eerstejaarsstudenten dan voorgaande jaren. Dit lijkt vooral te komen door de Engelse tracks die deze studies vanaf volgend collegejaar gaan aanbieden. De Nederlandstalige opleidingen blijven eveneens bestaan.

Vooralsnog lijken de bacheloropleidingen romaanse talen en culturen en wiskunde in Nijmegen te maken te hebben met de grootste daling. Beide opleidingen hebben 22 procent minder vooraanmeldingen dan vorig jaar.

De Vereniging van Universiteiten heeft uitgerekend dat ook het aantal vooraanmeldingen van niet-Nederlandse studenten fors toeneemt. Waar vorig jaar 15.735 buitenlandse studenten zich aanmeldden voor een Nederlandse bachelor, zijn dat er dit jaar ruim 20.000. Ook deze toename lijkt een gevolg van het groeiend aanbod Engelstalige bachelors, wat het voor buitenlandse studenten makkelijker maakt om een studie te volgen in Nederland.

De vooraanmeldingscijfers zijn overigens niet de definitieve cijfers: de daadwerkelijke inschrijvingen kunnen hier nog behoorlijk van afwijken. / Lisanne Schellens

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!