Radboud Universiteit niet langer ‘beste brede universiteit’

28 sep 2017

In de vandaag gepubliceerde lijst ‘Beste Studies 2017’ staat de Radboud Universiteit niet meer op de eerste plek. De Universiteit Utrecht staat nu bovenaan. Die universiteit heeft van de zes klassieke, brede universiteiten de meeste tevreden studenten.

‘Ja jammer natuurlijk’, reageert woordvoerder van het college van bestuur Martijn Gerritsen. ‘Je staat liever op 1 dan op 2. Het is heel mooi als je op voorlichtingsbijeenkomsten kunt zeggen: “Wij zijn de beste brede universiteit.”’ ‘Maar’, voegt hij eraan toe: ‘Volgens de Keuzegids Universiteiten, die in november weer uitkomt, zijn we nog wel de beste brede universiteit. Dus we mogen de term nog wel dragen.’ Hij wijst er verder op dat de Radboud Universiteit de lijst de afgelopen tien jaar acht keer aanvoerde. ‘Dat het nu nieuws is dat we níet de beste brede universiteit zijn, zegt ook wel wat.’

‘Dat het nu nieuws is dat we níet de beste brede universiteit zijn, zegt ook wel wat’

Elsevier Weekblad zette 2126 opleidingen aan universiteiten en hogescholen op een rij. De ranglijst van beste studies, die jaarlijks wordt opgesteld, is gebaseerd op de antwoorden op een vraag uit de jaarlijkse Nationale Studenten enquête: ‘Hoe tevreden ben je over je studie?’  Studenten kunnen antwoord geven op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden).

Punten

Per universiteit is gekeken naar het aantal bacheloropleidingen dat significant hoger scoort dan het gemiddelde van alle universitaire bacheloropleidingen en de bacheloropleidingen die juist lager scoren. Die aantallen worden van elkaar afgetrokken. Daarna is het aantal punten gedeeld door het totaal aantal bacheloropleidingen.

In totaal haalden zeven Nijmeegse bacheloropleidingen de eerste plek in hun vakgebied: algemene cultuurwetenschappen, communicatie- en informatiewetenschappen, kunstmatige intelligentie, politicologie, sociologie, tandheelkunde en wiskunde. Negen masteropleidingen zijn de beste: bestuurskunde, communicatiewetenschap, European law, fiscaal recht, information sciences, Nederlands recht, notarieel recht, planologie en politicologie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!