Radboud Universiteit na beste jaar in geschiedenis: klaar voor de toekomst

03 jan 2011

‘Na misschien wel het beste jaar in haar geschiedenis maakt de Radboud Universiteit zich op voor de magere jaren die komen’, dat zei Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur, in zijn nieuwjaarsrede. 

2010 bracht de universiteit een Nobelprijs voor Natuurkunde voor haar bijzonder hoogleraar Geim en haar promovendus Novoselov,  meer publicaties – ook in toptijdschriften –  dan de vorige jaren en hogere plaatsen op de internationale rankings.  De Radboud Universiteit is volgens de studenten de beste brede universiteit van Nederland.  De bezuinigingsplannen voor het Hoger Onderwijs van het kabinet Rutte dreigen echter de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het Nijmeegs onderwijs en onderzoek te dwarsbomen.

Meeste publicaties in toptijdschriften
Het onderzoek van de Radboud Universiteit staat er goed voor. De Nijmeegse bijdrage aan de ontdekking van grafeen, waar  Andre Geim en Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor kregen, is substantieel. Een derde van hun publicaties heeft een Nijmeegse co-auteur. Met name  prof. Katsnelson leverde een belangrijke bijdrage aan de theoretische onderbouwing van grafeen.   Hij werd eerder in 2010 samen met Geim al genoemd als auteur van één van de tien “hottest papers” wereldwijd in het wetenschappelijk onderzoek.  Samen publiceerden de Nijmeegse onderzoekers 5.467 wetenschappelijke publicaties, 120 meer dan het jaar ervoor en 829 meer dan in 2004. Heel bijzonder is dat het aantal publicaties in toptijdschriften als Science en Nature ook steeg. De Wijkerslooth liet zien dat van alle Nederlandse universiteiten de Nijmeegse wetenschappers – gelet op het aantal fte wetenschappelijke staf –  het meest in deze toptijdschriften publiceren. Deze prestaties zorgden er voor dat de Radboud Universiteit op de belangrijke internationale rankings stijgt, maar nog niet de plaats heeft die ze verdient, aldus De Wijkerslooth.

Meer studenten dan ooit
De Radboud Universiteit telt 19.137 studenten. Meer dan ooit. Studenten gaan meer dan voorheen naar het buitenland voor een deel van hun studie. De internationalisering van de universiteit blijkt vooral uit de samenstelling van de staf: 18.5 procent komt uit het buitenland. Vorig jaar was dat nog 16 procent. Het benoemen van vrouwelijke hoogleraren gaat De Wijkerslooth nog te langzaam. 10 van de 42 in 2010 benoemde hoogleraren waren vrouw. 15 procent van de hoogleraren is vrouw. Dat is precies het doel dat voormalig minister Plasterk voor 2010 stelde. De Radboud Universiteit haalde dat doel. Het moet echter hoger.

Bezuinigingen: aanslag op kwaliteit
De Radboud Universiteit is financieel gezond. Tenminste tot op dit moment. De gevolgen van de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen kunnen echter desastreus zijn voor de universiteit. De bezuinigingen kunnen de Radboud Universiteit 27 miljoen aan inkomsten gaan kosten. Dat betekent gedwongen ontslag voor 200 docenten en 100 onderzoekers. Het gevolg zal zijn dat de onderwijscapaciteit met 15 procent daalt en studenten 15 procent minder direct onderwijs zullen ontvangen. De bezuiniging op het onderzoek, als gevolg van directe bezuinigingen en het wegvallen van de bijdrage uit de aardgasbaten aan het wetenschappelijk onderzoek,  zal tot gevolg hebben dat minder promovendi kunnen worden aangesteld en dat het aantal publicaties met 10 procent daalt. De bezuinigingen raken daarmee  studenten, docenten en onderzoekers direct.  Ze zijn een aanslag op de zorgvuldig opgebouwde kwaliteit van het  Nijmeegs onderzoek en onderwijs.  De financiële positie van de universiteit zal verslechteren: het eigen vermogen zal met 35 procent dalen  omdat de universiteit een afvloeiingsregeling van 100 miljoen euro zal moeten treffen voor de docenten die ze zal moeten ontslaan.

Uitstekende uitgangspositie
De Radboud Universiteit begint met een uitstekende uitgangspositie aan het nieuwe jaar. Ze zal haar sterke punten verder ontwikkelen en werken aan een nog creatiever en extraverter onderzoeksklimaat. De studiecultuur zal intensiever moeten worden. Studenten zullen succesvoller en sneller moeten studeren. De invoering van het bindend studieadvies is daartoe een middel. De Radboud Universiteit zal zich ontwikkelen tot één groot University College.

Landelijke demonstratie
Tegelijkertijd riep De Wijkerslooth iedereen op om vrijdag 21 januari  mee te doen aan de landelijke demonstratie tegen kabinetsplannen om te bezuinigen op het Hoger Onderwijs.  En ook moet iedereen op 2 maart bij de Statenverkiezingen zijn knopen goed tellen en zich realiseren welke schade de huidige coalitiepartijen in het Hoger Onderwijs aanrichten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!