Radboud Universiteit omarmt diversiteit tijdens 98ste verjaardag

21 okt 2021

Als een oude dame die nog altijd midden in de samenleving staat. Zo presenteerde de Radboud Universiteit zich vandaag tijdens de 98ste Dies, de verjaardag van de universiteit. Die werd gevierd in de Stevenskerk met een eucharistieviering, muziek en verschillende lezingen rond het thema 'vrijheid'. Drie momenten uitgelicht.

1. Rector Han van Krieken roept studentenhuizen op om meer internationals te accepteren.

Tijdens zijn openingslezing wond de rector er geen doekjes om. ‘Het is héél slecht dat er studentenhuizen zijn die internationale studenten niet toelaten’, zei hij met nadruk. Hij refereerde hiermee aan de veelgehoorde klacht van internationals dat ze maar lastig een kamer kunnen bemachtigen in studentenhuizen. ‘Het laat een heel nare kant van de Nederlandse cultuur zien’, aldus Van Krieken.

Vaak wordt de taalbarrière als obstakel genoemd, maar dat ziet de rector als een gemiste kans. ‘Door om te gaan met mensen uit andere culturen, door in andere talen te communiceren leer je veel van je eigen cultuur en manier van communiceren.’ Hij pleit ervoor dat studenten meer open staan voor hun internationale studiegenoten. Net als nieuwsgierigheid en het opzoeken van tegenspraak, hoort open staan voor anderen volgens Van Krieken juist bij de kernwaarden van de Radboud Universiteit en van academische vorming in het algemeen.

2. Hoogleraar Claartje Bulten zegt weinig vertrouwen te hebben in de nieuwe wet voor vrouwenquota in de bestuurstop.

Een dystopische wereld waarin vrouwen ondergeschikt zijn aan de man is minder ver weg dan we denken, zowel wanneer we achter- als vooruit gaan in de tijd. Die waarschuwing verwoordde hoogleraar Ondernemingsrecht Claartje Bulten in haar Diesrede, onder andere aan de hand van The handsmaid’s tale, de roman van Margaret Atwood, die als Netflixserie het grote publiek bereikte. Zo is in Nederland pas in 1957 afgeschaft dat vrouwen handelingsonbekwaam worden zodra ze in het huwelijk treden.

Ook de toekomst ziet er qua diversiteit minder rooskleurig uit dan het lijkt, maakte Bulten duidelijk. Komende januari mag dan wel de wet ingaan voor vrouwenquota in de top van het bedrijfsleven, de vraag is hoeveel deze echt zal veranderen. Het doel van de wet is duidelijk: een derde van de raad van commissarissen van bedrijven moet vrouw worden. De hoop is dat dit vervolgens doorsijpelt naar lagere managementlagen. In de praktijk gebeurt dat echter niet, verwacht Bulten. Bovendien is een derde nog altijd geen 50 procent en blijven lagere managementlagen als directies en besturen quotumvrij.  ‘Het trickledown effect blijft dus uit.’  Een andere zorg van Bulten is dat de wet alleen geldt voor de (slechts 89) grote besloten vennootschappen. De Radboud Universiteit hoeft zich er bijvoorbeeld niet aan te houden.

Claartje Bulten

De rechtenhoogleraar vreest dat bedrijven die tegen zijn, de wet kunnen ‘uitzitten’. Die is namelijk maar voor acht jaar geldig, en commissarissen zitten soms tien jaar. Er is dus nog een lange weg te gaan als het gaat om diversiteit en inclusiviteit, stelt Bulten. Dat bereik je niet met alleen wetten en regels, legt ze uit aan de hand van een analogie. ‘Diversiteit is de uitnodiging voor een feestje; inclusiviteit is je thuis voelen op het feestje.’ Voor dat laatste zijn ook dingen nodig als gelijke beloning, ouderschapsverlof en waardering van feminiene eigenschappen. ‘Het gaat om het erkennen van de complexiteit. En die complexiteit vraagt om onderzoek en wetenschap.’

3. Muziekensemble Palliaki Club brengt Nijmegenaren en migranten samen op het podium.

Een muziekuitvoering van Palliaki Club vormde het intermezzo tussen de uitreikingen van de universiteitspenning (aan Peter van Dijk en Ronald Laan) en studentenonderscheidingen (voor Merel van Bommel en het Radboud Creative Collective). In Palliaki Club spelen Nijmeegse studenten en migranten samen, met als doel mensen te verbinden via muziek. Ze is opgericht via het initiatief Music Moves, door onder anderen studenten Annelies Ekelmans (24) en Mart Boumans (23).

Die laatste zong tijdens de Diesviering samen met de Iraanse Melika Yamini (21). Het duo bracht een zelfgeschreven lied ten gehore over vrijheid. De twee werden daarbij door Arash Badie begeleid op de tär, een Perzisch snaarinstrument. Palliaki Club, dat in totaal zo’n tien leden telt, werkt aan een album.

11 reacties

  1. Hans schreef op 21 oktober 2021 om 17:39

    Het hoogtepunt van de Dies was voor mij de muzikale omlijsting van de eucharistieviering door het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock. Prachtig gedaan.

  2. Gekkigheid schreef op 21 oktober 2021 om 21:55

    Het is duidelijk dat meneer de rector niet langer dan drie minuten heeft gespendeerd om tot deze mening te komen. Misschien is het de taak van de universiteit om voor gepast onderdak te zorgen, zij plukken immers de financiële vruchten van deze toename.

    • Verdrietige student schreef op 22 oktober 2021 om 09:38

      Inderdaad! De universiteit neemt al jaren geen verantwoordelijkheid wat betreft huisvesting, niet alleen voor Nederlandse maar ook voor internationale studenten, maar wil wel steeds meer mensen uit allerlei windstreken aantrekken. De uitspraak dat het “heel slecht is” kan ik ook niet plaatsen en vind ik bijzonder toondoof van onze rector. Het begint er toch wel aardig op te lijken alsof de Nederlandse studenten, waar deze universiteit uiteindelijk voor is, op een tweede plek gezet worden. Alles voor het geld!

    • Job Verwaaij schreef op 24 oktober 2021 om 13:06

      Of de universiteit financiële vruchten plukt van internationale studenten valt te betwisten, de zak met geld voor universiteiten wordt immers niet echt groter. Waar de SSH& in een ver verleden nog onder de universiteit viel, is een aantal decennia geleden besloten dat universiteiten niet zich niet zouden moeten bezig houden met huisvesting, maar met hun ‘kerntaken’. Deze opvatting over de rol van universiteiten in de samenleving is nog steeds geldend, dat vraagt een politieke en bestuurlijke heroverweging. Daarnaast doet de universiteit, binnen de beperkte ruimte die haar gegeven is, weldegelijk iets. Zo heeft de universiteit met de SSH& zorg gedragen voor gemeubileerde kamers voor internationale studenten, is er (recentelijk nog) huisvesting gerealiseerd op het terrein van de universiteit en worden er gesprekken gevoerd over het realiseren van meer huisvesting op de campus.

      Maar stel dat de universiteit, al dan niet samen met de SSH&, genoeg huisvesting realiseert voor internationale studenten zodat zij niet meer hoeven te hospiteren. Dan is er dus sprake van een hoge mate van segregatie, Nederlandse studenten enerzijds en internationale studenten anderzijds.

      Om terug te komen op de vraag waarom de universiteit internationale studenten ontvangt; zij geeft sinds jaar en dag aan dat het doel is om Nederlandse studenten een internationale ervaring te geven zonder daarvoor per se naar het buitenland te hoeven. Tot zijn woorden zal de rector dan ook niet in enkele minuten gekomen zijn denk ik.

      Het doel van de universiteit in studenten open te laten zijn voor andere culturen ben interculturele communicatie lijkt echter nog niet bereikt. De vraag is dan ook of de universiteit studenten eerder kan verleiden om open te staan voor andere culturen en talen.

  3. Haast verliefde rechtenstudent schreef op 22 oktober 2021 om 00:15

    Er zijn weinig academici waar ik zoveel waardering voor heb als voor Claartje Bulten. Immer scherp, immer grappig, immer aandachtig voor wat er echt moet veranderen.

    • R Toosevelt schreef op 22 oktober 2021 om 13:44

      Alleen wel jammer dat ze in een fantasiewereld leeft waarin je met 24 u/pw topfuncties kunt bekleden.

    • Rechtenstudent schreef op 25 oktober 2021 om 17:10

      @ R Toosevelt
      Je opmerking impliceert dat het lage aandeel vrouwen in topfuncties veroorzaakt wordt door het feit dat vrouwen vaker dan mannen in deeltijd werken. Van de mensen die voltijd werken is het grootse deel inderdaad man. Van de mannen werkt 75% fulltime, bij de vrouwen is dit 25%. Echter, voor een toppositie is nagenoeg altijd wel een hbo- of wo-diploma nodig. Van die 75% fulltime werkende mannen heeft maar de helft een hbo/wo-diploma, tegen 80% van de fulltime werkende vrouwen. Van de groep hoogopgeleide en fulltime werkende mensen is dus 35% vrouw. Als het tekort aan fulltime werkende vrouwen dus de reden van het lage aantal vrouwen in topfuncties zou zijn, zou een streefcijfer van 30% in raden van bestuur alsnog makkelijk te halen zijn. De realiteit is helaas anders.

      Zie https://fd.nl/opinie/1376135/geen-excuses-meer-diversiteit-aan-de-top-draait-om-leiderschap-qyj1caUCYKV2

    • Fleur schreef op 27 oktober 2021 om 15:38

      @Rechtenstudent

      Jij gaat er nu vanuit dat dit het hele verschill veroorzaakt. Dat is denk ik niet zo. Maar ik denk wel dat het een sterke factor is.

  4. Eveneens rechtenstudent schreef op 22 oktober 2021 om 23:09

    Ik sluit me volledig aan bij haast verliefde rechtenstudent. Wat een enorme bron van inspiratie is Claartje Bulten. Voor mij is ze echt een voorbeeld, zowel haar carrièrepad, als haar persoonlijkheid. Ik kijk tegen haar op. Met haar energie en positiviteit weet zij zelfs de lastigste systemen begrijpelijk te maken en ze houdt het met grapjes tussendoor tevens luchtig. Enkel respect en waardering. Thank you for being my role model!

  5. R Toosevelt schreef op 26 oktober 2021 om 15:37

    @Rechtenstudent
    Daarbij vergeet je dat het natuurlijk wel een belangrijke factor is waarin mensen een HBO/WO hebben. Vrouwen hebben studeren vaker verpleegkunde en PABO waarin er nu eenmaal niet zoveel topfuncties zijn. En vaker sociologie en gender studies waarin het algemene toekomstperspectief koffie inschenken bij de starbucks is.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!