Ranking the RU: Meat Free Monday

30 nov 2015

Studenten en medewerkers moeten presteren en excelleren. Hoe presteert de Radboud Universiteit zelf? Vox laat een deskundige een oordeel vellen. Deze keer is topkok Emile van der Staak van restaurant De Nieuwe Winkel lyrisch over het eten op Meat Free Monday.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Van der Staak is al enthousiast voordat hij één hap heeft gegeten. Zijn zaak hoort bij de beste twintig groenterestaurants van ons land (volgens NRC) en serveerde het beste vegetarische gerecht van Nederland (volgens de Volkskrant). ‘Het is een geweldig initiatief! De Radboud Universiteit heeft het helemaal begrepen. Als we allemaal wat minder vlees zouden eten dan zou dat een hoop oplossen. De kritiek dat het betutteling is, vind ik onzin. Iedere menukaart is betutteling, omdat de keuze beperkt is.’

Waarvan akte. Nu op naar de kassa, met twee borden warm eten. Op het eerste ligt een gevulde aubergine met pasta, op het andere een veganistische curry met pompoen. ‘Het ziet er goed uit. Het oog fris en je kunt zien dat het niet vorige week dinsdag al gemaakt is.’

De smaak is ook uitstekend, volgens Van der Staak. ‘Ik mis hier echt geen vlees of vis hoor. Bij de aubergine zit fetakaas en olijven – dat geeft zo veel smaak dat je prima zonder vlees kunt. Eigenlijk klopt alles aan deze twee gerechten. Het is ideaal comfort food dat je zo naar binnen lepelt. Dat ze dit voor deze prijs aan kunnen bieden, vind ik knap. Ik heb wel eens slechter gegeten terwijl ik er veel meer voor betaald had.’ Is er dan helemaal niks op aan te merken? ‘De pompoen is iets te gaar, maar dat mag de pret niet drukken. Ik geef het vijf sterren – deels als steuntje in de rug, maar vooral omdat het echt goed smaakt.’ /  Tim van Ham

0 reacties

  1. Billy schreef op 30 november 2015 om 13:22

    Even los van de belabberde argumentatie van Van der Staak aan het begin is dit natuurlijk zo ongeveer het ultieme voorbeeld van de slager die zijn eigen vlees keurt (ha-ha). Deze man is zo bevooroordeeld dat het bijna hilarisch is. Dit ‘onderzoekje’ heeft echt 0,0 toegevoegde waarde, dat kun je zelfs als voorstander van Meat Free Monday niet ontkennen.

    • Michael schreef op 30 november 2015 om 13:55

      Mee eens, de eerste zin van het stuk is meteen het grootste argument tegen de toegevoegde waarde van de rest.

    • Tim Van Ham schreef op 30 november 2015 om 14:52

      Ik heb de chef van De Nieuwe Winkel benaderd voor dit stukje omdat hij veel feeling heeft met vegetarisch eten en dus ook weet hoe een goed (of slecht) vegetarisch gerecht eruit ziet. Dat Van der Staak niet volstrekt objectief is, lijkt me voor deze rubriek niet zo heel erg. Temeer omdat dat ook duidelijk benoemd wordt aan het begin van het stukje.

      • Michael schreef op 30 november 2015 om 18:29

        Ik dacht dat erkennen slechts de eerste stap was, maar blijkbaar is dat ook de laatste.

  2. Hillbilly schreef op 30 november 2015 om 14:44

    De nieuwe winkel is geen vegetarisch restaurant maar gewoon een heel goed restaurant waar je ook een prima stuk vlees kan eten. Van een slager die zijn eigen vlees keurt is geen sprake. Ik lees alleen dat hij het een goed idee vind om maat te houden. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar dat is een steekhoudend en prima te onderbouwn argument. Dat kunnen zelfs de tegenstanders van Meat Free monday niet ontkennen.

  3. Rens schreef op 30 november 2015 om 14:52

    In de volgende Ranking te RU: iemand van Grolsch test het bier in het cultuurcafe, het hoofd van de opleiding Engels beoordeelt de opleiding Engels en het schoonmaakbedrijf heeft ondervonden dat zij zelf prima schoonmaken.

    Wat een kul-tekst/onderzoek…

    • Yannick schreef op 30 november 2015 om 23:03

      Test deze mijn zijn eigen maaltijd? Nee. Een goede kok gaat zijn reputatie niet zomaar te grabbel gooien voor slecht voedsel mag ik aannemen.

    • Vincent schreef op 2 december 2015 om 14:18

      Als iemand die heel veel weet van bier doordat hij een eigen zaak heeft waarin hij honderden bieren verkoopt het bier in CC komt testen zie ik geen probleem?

      De kok maakt zowel vlees als vegetarisch klaar in zijn restaurant, hij is thuis in meerdere voedingsmanieren door zijn werk. Ik zie niet in waarom zijn mening dan afgedaan zou moeten worden als ‘kul’. Vind jouw reactie eerlijk gezegd een beetje kul gezien het volledig op een drogreden is gebaseerd.
      De man heeft verder totaal geen belang bij een goed of slecht oordeel van dit gerecht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!