‘Rear Window laat de kijker zelf puzzelen’

02 nov 2015

In de aanloop naar het InScience filmfestival (vanaf 4 november) laat Vox verschillende wetenschappers aan het woord over films uit hun vakgebied. Vandaag vertelt communicatiewetenschapper Merel van Ommen wat er zo goed is aan Rear Window.

Merel van Ommen is fan van de film Rear Window.
Merel van Ommen is fan van de film Rear Window.

Lang hoeft Merel van Ommen niet na te denken over haar favoriet onder de wetenschapsfilms: Rear Window. Deze film draait om hoofdpersoon Jeff, die in zijn rolstoel vanachter het raam zijn buren bespioneert en ervan overtuigd raakt dat een van hen een moord heeft gepleegd.

Van Ommen, promovenda bij communicatiewetenschap, ziet de film als verbeelding van de actieve televisiekijker. Dat wordt al vanaf de openingsscène duidelijk: camerashots van een fotonegatief, van een camera zelf én van een gebroken been nodigen de kijker uit van deze losse puzzelstukjes een verhaal te vormen. En de kijker wordt meegevoerd in de hypothesen van Jeff over wat er gebeurd kan zijn met zijn overbuurvrouw, wanneer hij haar enige tijd niet ziet. De discussies tussen Jeff en zijn vriendin Lisa zijn voor Van Ommen te herleiden naar de wetenschap dat elke televisiekijker een eigen interpretatie geeft aan een verhaal. ‘Ook heel relevant is het zapgedrag van Jeff, of multitasking zoals we dat nu noemen. Jeff switcht telkens tussen personages, net alsof hij de afstandsbediening zelf in handen heeft.’

The Ring
Communicatiewetenschappers nemen werkelijk alle mediaboodschappen serieus, zegt Van Ommen, ‘van duckfaces op Facebook tot arthousefilms’. Dat neemt niet weg dat ze over sommige films minder is te spreken. Zo toont horrorfilm The Ring een griezelig meisje dat uit de televisie kruipt, wat suggereert dat televisie alleen maar voor ellende zorgt, mensen overweldigt en de kijker passief maakt. Een beeld dat indruist tegen de manier waarop communicatiewetenschap in Nijmegen wordt bedreven, zegt Van Ommen. ‘Wij richten ons juist op de positieve effecten van communicatie. Hoe dankzij de media mensen gelukkiger, gezonder en beter geïnformeerd kunnen worden.’ / Carmen Quint

Deze tekst staat ook in de special van Vox over het InScience filmfestival (4-8 november in LUX), die is sinds donderdag in beperkte oplage op de campus verspreid en is hier online te lezen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!