Rechten krijgt grootste collegezaal

19 jan 2011

‘Benthem Crouwel wint competitie Faculteit der Rechtsgeleerdheid Radboud Universiteit Nijmegen’, twitterde het architectenbureau op 10 januari. Aanwezigen bij de nieuwjaarsrede hadden het ontwerp al vluchtig voorbij zien komen in de presentatie van collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth, nu is er meer bekend over het nieuwe Grotiusgebouw: het telt zes verdiepingen en krijgt de grootste collegezaal op de campus. 

Auditorium

De totale oppervlakte van het nieuwe gebouw is 12.500 m2 en er zijn vier bovengrondse en twee ondergrondse verdiepingen. Het bevat onder meer een collegezaal voor ruim vijfhonderd studenten, de grootste op de campus. Ter vergelijking: in zaal CC1 van het collegezalencomplex passen 423 studenten en in het Linneausgebouw biedt zaal LIN 2 ruimte aan 390 studenten. De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan 325 auto’s. De faculteit der Rechtsgeleerdheid is de hoofdgebruiker van het pand.

 Grotiusgebouw doorsnede

>> Bekijk hier een presentatie met meer beelden.

Eind 2011 start de bouw, waarschijnlijk kan het gebouw eind 2013 in gebruik worden genomen. Met het nieuwe gebouw start de eerste fase van de vernieuwing van de zuidflank van de campus. De keuze is gevallen op het plan van Benthem Crouwel omdat ‘zij de beste aanzetten geven voor de fase van herontwikkeling van het terrein. Het gebouw manifesteert zich niet als een solitair project, maar legt de verbinding tussen het Spinozagebouw, het Bestuursgebouw en de Aula’.

Schetsontwerp Grotiusgebouw 

Daarnaast heeft architectenbureau Benthem Crouwel zich het meest uitgesproken over aspecten van duurzaamheid en life-time-costing. Michel ter Berg van het universitair Vastgoedbedrijf: ‘Dat laatste wil zeggen dat ze in de berekeningen niet alleen kijken naar de kosten van de bouw, maar ook naar de exploitatiekosten tijdens de levensduur van het gebouw. En zelfs naar de sloop, hoe het ooit gedemonteerd kan worden en hoe we materialen kunnen hergebruiken. De architect heeft ook goed invulling gegeven aan onze hoge ambitie om het gebouw energetisch goed neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan warmte-koude-opslag en driedubbele beglazing. Maar in alle eerlijkheid: dat hadden alle kandidaten goed gedaan.’

Volgens Ter Berg was vooral de situering van de grote collegezaal doorslaggevend. ‘Die zaal wordt niet alleen gebruikt door de rechtenfaculteit, ook door andere opleidingen. Benthem Crouwel heeft de zaal direct bij de hoofdingang geplaatst, naast het Spinozagebouw. Bij de andere ontwerpen ligt die grote zaal midden in het gebouw en dat is niet handig als er vijfhonderd studenten in en uit komen. Daarnaast is de zaal in het gekozen schetsontwerp half verzonken in de bovenste kelderetage, waardoor studenten alleen via een boveningang kunnen binnenkomen. Dat is ook zo bij de zalen in CC en Spinoza en dit werkt erg prettig voor de sprekers.

Grotiusgebouw interieur

Eind 2010 is via Europese Aanbesteding het ontwerpteam geselecteerd. Een commissie onder voorzitterschap van prof. dr. N. Nelissen heeft de plannen beoordeeld van vijf vooraf geselecteerde ontwerpcombinaties. In het winnende ontwerp participeren naast Benthem Crouwel, Karres en Brands Landschapsarchitecten uit Hilversum, Nelissen Ingenieursbureau uit Eindhoven als installatie en bouwfysisch adviseur, Bouwadviesbureau Strackee uit Amsterdam als constructeur en IGG Bouwkostenadvies uit Wassenaar als bouwkostenadviseur.

>> Leestip: in de nieuwe Vox geeft architect Wim Kol zijn visie op het schetsontwerp.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!