Record: veertien Vidi’s naar Nijmegen
Een recordaantal Vidi’s voor de universiteit en het Radboudumc: samen krijgen zij dit jaar veertien beurzen van elk maximaal acht ton. Vooral het Donders Instituut schiet raak.
‘Fijn, erg fijn. Ik ben heel blij,’ zegt biowetenschapper Simon van Heeringen. Een week lang moest hij het stil houden, nu mag het eruit: Van Heeringen ontvangt een flinke Vidi om onderzoek te kunnen doen naar de cellulaire ontwikkeling van verschillende dieren – zoals kikkers en de zebravis. ‘Zo onderzoeken we op basis waarvan cellen bepaalde keuzes maken.’ Van Heeringen zal onder andere twee promovendi aannemen.
Vijf jaar onderzoek
Met de honorering van zijn Vidi-aanvraag behoort Van Heeringen tot een select gezelschap. Landelijk dienden 571 onderzoekers een voorstel in. 86 daarvan ontvingen een beurs – een ratio van 15 procent. Ontvangers van een Vidi, een NWO-beurs voor onderzoekers die al een paar jaar onderzoek doen op postdocniveau, krijgen maximaal 800.000 euro. Dat bedrag is bedoeld om vijf jaar lang onderzoek te doen.
Daarvan gaan er dus veertien naar Nijmegen. Niet eerder ontving Nijmegen zo’n groot aantal Vidi’s: het vorige record stond op elf. De Radboud Universiteit kent acht laureaten, het Max Planck Instituut één; het Radboudumc ontvangt er vijf, voor onder andere onderzoek naar slaap, griep en dementie. Met name het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour doet goede zaken: maarliefst acht onderzoekers zijn aan dit campusoverstijgende instituut gelieerd.
Vijf van de Nijmeegse laureaten zijn vrouw, negen man. Het percentage vrouwen ligt daarmee net iets onder het landelijk gemiddelde, waar er van de 86 toekenningen 34 naar een vrouw gaan.
Vidi-ontvangers
Aan de Radboud Universiteit krijgen behalve Simon van Heeringen (Moleculaire Ontwikkelingsbiologie) ook Sebastian Lücker (Microbiologie), Nadia Sonneveld (Rechtssociologie & Migratierecht) en Peter Schwabe (Computer Security) een Vidi. Ook laureaten Andrea Martin, Berhard Englitz, Lisa Genzel, en Saskia Haegens (allen Donders Instituut) zijn aan de Radboud Universiteit verbonden.
Met vijf laureaten valt tevens het Radboudumc met de neus in de boter: daar doen Martin Dresler, Tjitske Kleefstra, Edo Richard (alle drie ook Donders Instituut), Alireza Dolatshahi-Pirouz, en Frank van de Veerdonk aankomende vijf jaar Vidi-onderzoek.
Tot slot ontvangt Mark Dingemanse een beurs. Hij is onderzoeker aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek en geaffilieerd aan het Donders Instituut.