Rector pleit voor fundamenteel onderzoek

03 sep 2012

Goed onderwijs en toponderzoek zijn essentieel om de huidige crisis te bezweren. Dat zei rector Bas Kortmann vanmiddag bij de opening van het academisch jaar. Bas Kortmann deed in zijn rede een oproep aan de politiek: ‘Ik vraag om lange termijninvesteringen in onderwijs en onderzoek en om respect voor de autonomie van de universiteit en haar wetenschappers.’ Weg met de langstudeerboete. Weg met het sociaal leenstelsel ‘dat het predicaat sociaal niet verdient’. Kortmann ziet ook graag het bekrompen immigratiebeleid verdwijnen zodat internationaal talent naar Nederland kan komen. Volgens de rector is kennis de motor van economische ontwikkeling. Goed opgeleide mensen zijn hard nodig, evenals fundamenteel onderzoek. ‘Zonder dat, valt die motor op termijn stil.’ Werkgevers zouden zich dat ook moeten realiseren, stelt Kortmann. En niet moeten pleiten voor korte termijnonderzoek. ‘Doorbraken in de wetenschap krijg je niet op bestelling.’ Gerard Meijer, sinds vandaag de nieuwe collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, nam het woord in het Sportcentrum van Kortmann over. Hij benadrukte dat hij het eveneens belangrijk vindt dat het belang van de universiteit voor de samenleving tot mensen doordringt. Gift Het slotstuk was voor Arnon Grunberg. De schrijver sprak over het leven als ‘een gegeven cadeau, een uitdaging die voor de een bij aanvang zwaarder is dan voor de ander, heilig zolang we ons aan de in onze samenleving geldende regels houden.’ Omdat we het leven als een gift beschouwen, omdat we zijn geconditioneerd om dankbaar te zijn voor die gift, besteden we ons leven om die schuld af te betalen. Grunberg trok die lijn door om staatssecretaris Halbe Zijlstra een veeg uit de pan te geven. ‘Volgens de staatssecretaris is studeren investeren, investeren in een baan, in een mooi salaris. Dat investeren ook risico’s met zich meebrengt, dat wordt verzwegen, de focus ligt op rendement. De universiteit wordt zo een fabriek, waar de student/arbeider werkt om de goede baan te bemachtigen waarmee de schuld aan de staat die het mogelijk maakte kan worden afbetaald. En wie niet in staat is die goede baan te bemachtigen, heeft zelf verkeerd geïnvesteerd. Kennis die niet tot de goede baan leidt, is niet relevant.’ / redactie VOX En wie wonnen de jaarprijzen? Kijk op het liveblog!

0 reacties

  1. Matthijs schreef op 3 september 2012 om 20:55

    Mooi deze pleidooien van Kortmann en Grunberg! Ik ben het ook met Meijer eens, maar de eerste verantwoordelijkheid voor het relevant maken van de universiteit voor de maatschappij – of beter: het aantonen van die relevantie – ligt bij de universiteiten, docenten en onderzoekers zelf. Laat maar eens zien wat je allemaal onderwijst en onderzoekt en welke waarde dat heeft. Veel mensen zien de universiteit nu als school die je een tijdje doorloopt, waar je je startkwalificatie voor het gewenste deel van de arbeidsmarkt haalt.

    Dank je wel voor de samenvatting en wat fijn dat jullie weer publiek toegankelijk zijn! Tip: langetermijninvesteringen en kortetermijnonderzoek schrijf je aan elkaar.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!