Rectoren willen banden met Israëlische universiteiten niet verbreken

08 jun 2024

Nederlandse universiteiten willen de banden met Israëlische universiteiten niet stopzetten. Dat schrijven rectoren van vijftien universiteiten, waaronder José Sanders van de Radboud Universiteit, vandaag in een opiniestuk in dagblad Trouw.

“Wij willen Israëlische wetenschappers niet isoleren.” Dat is de kop van een opiniestuk in dagblad Trouw, waarmee rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten aankondigen dat ze de banden met Israëlische universiteiten niet willen verbreken. Ook José Sanders, rector magnificus van de Radboud Universiteit, heeft de brief ondertekend.

Open en kritisch gesprek

De belangrijkste reden om de banden met Israël niet te verbreken, aldus de rectoren, is academische vrijheid. Wat de universiteit volgens hen tot een uniek instituut maakt, is “de vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren, ook als dat schuurt met onze en  andermans diepste overtuigingen”. Het aangaan van het open, academisch gesprek en debat, juist in deze moeilijke, polariserende tijd weegt voor rectoren heel zwaar.

‘We verwachten dat samenwerkingsverbanden het mogelijk maken een open en kritisch gesprek met elkaar te voeren’

De rectoren geven aan nooit de banden met een heel land te willen verbreken, behalve wanneer die eis wordt opgelegd door de Rijksoverheid, zoals dat gebeurde na de Russische inval in Oekraïne. “Maar wat we wel verwachten,” klinkt het in de brief, “is dat samenwerkingsverbanden het mogelijk maken een open en kritisch gesprek met elkaar te voeren”.

Tentenkamp

De open brief heeft als gevolg dat de belangrijkste eis van de actievoerende studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit, namelijk het verbreken van banden met Israëlische instellingen, niet wordt ingewilligd.

Het tentenkamp op de Nijmeegse campus werd afgelopen woensdagnacht ontruimd door de ME, nadat demonstranten TvA 1 bezetten en besmeurden. Of er na de open brief van de rectoren nieuwe acties volgen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

11 reacties

  1. Een medewerker schreef op 8 juni 2024 om 10:20

    Eindelijk een duidelijke en correcte aankondiging. Dat is goed!

  2. Jasper schreef op 8 juni 2024 om 10:37

    Hulde voor dit standpunt in weerwil van alle druk die er op ze wordt uitgeoefend. Goed onderzoek waarvan bijv zieke patiënten profiteren en dat tot stand komt door samenwerking met n Israëlische universiteit mag niet de dupe worden van n verwerpelijke oorlog door t Israëlische regime

  3. Student schreef op 8 juni 2024 om 11:23

    Wat een slecht idee. De Radboud wil graag ook de banden met Palestijnse universiteiten en academici onderhouden, maar door Israëlische bombardementen zijn alle universiteiten verwoest en honderden academici vermoord. Is het de bedoeling dat de Nederlandse universiteiten stilaan toekijken hoe academische kennis en de universitaire gemeenschap in Palestina weggeveegd wordt? Je zou verwachten dat een universiteit die adverteert met ‘You have a part to play’ hier kritischer tegenaan kijkt.

  4. Anonieme student schreef op 8 juni 2024 om 11:48

    Als ze de banden willen aanhouden voor kritisch debat: waarom heeft het CvB dan zelf aangegeven dat ze nog niet eens een mail hebben gestuurd naar Israëlische universiteiten sinds het begin van de (plausibele) genocide in Gaza? De rede die wordt gegeven voor het breken van Russische banden, “ja dat moest van de overheid”, vind ik ook slap. De rectoren geven eigenlijk toe dat niet hun eigen morele compas, maar dat van de regering leidend is. Een regering die niet eens een rode lijn trekt na onthoofde baby’s in Rafah. Een regering die via achterdeurtjes nog steeds wapenonderdelen proberen te sturen naar Israel. Het is duidelijk dat er geen consequenties zijn voor Israël omdat zij aan de “juiste”, westerse kant staan van de geopolitiek. Het maakt dan niet uit hoe erg de oorlogsmisdaden zijn die ze plegen.

  5. Anonieme student schreef op 8 juni 2024 om 11:50

    Een heldere en goede reactie, fijn!

  6. Anoniem schreef op 8 juni 2024 om 12:14

    “In vrijheid – op institutioneel en individueel niveau – willen en zullen wij onze banden met de academische wereld wegen, zoals we als academische instituten al jarenlang gedaan hebben en blijven doen,” staat er in de brief. Mogen de leden van deze academische gemeenschap dan wel van jullie horen welke gewichten er op de weegschaal staan en wanneer deze naar jullie oordeel dan wél doorslaat?

    • Student a/d managementfaculteit schreef op 8 juni 2024 om 12:47

      Schandalig, wat een drogredenen in deze brief. Geen woorden voor.

  7. Mienke schreef op 8 juni 2024 om 13:23

    Heel goed. Eindelijk. En nu lezingen organiseren met inhoudelijke en intellectuele verdieping. Suggestie voor een gastspreker: https://youtu.be/rAmUh1PbI6I?feature=shared

    Mosab Hassan Yousef, de zoon van een Hamasleider die Hamas van binnen kent en later is overgelopen naar Israël en daar in de intelligence is gegaan. Hij wordt overal gecanceld, dus waarschijnlijk heeft hij tijd zat. Hem met al die universiteiten samen naar Nederland laten overvliegen kost maar een fractie van wat al die pro-Palestina-activisten de universiteiten hebben gekost de laatste weken. Reserveer voor de pro-Israelmensen de helft van het budget van wat de pro-Palestinakant de universiteiten gekost heeft en laat hen dat inzetten om lezingen te organiseren en dan gaan we weer een beetje eerlijk en fatsoenlijk in dialoog. Is gelijk een goede les: voor alles wat activisten aan schade veroorzaken, gaat een bedrag naar de andere kant om in gesprek te gaan. Als ze met schade maken de andere kant budget geven om academisch te doen, laten ze de schade maken de volgende keer wel uit hun hoofd.

  8. Oscar schreef op 8 juni 2024 om 21:54

    Het is werkelijk te absurd voor woorden hoe de rectoren samen optrekken om de democratische beginselen van de universiteit te ondermijnen. Duizenden studenten en medewerkers spreken zich openlijk uit en zien hoe hun diepste overtuigingen met een drogreden worden weggewuifd.

    Het is walgelijk dat de bestuurders zich verschuilen achter neoliberale vrijheden terwijl de bevolking van Gaza wordt afgeslacht. Niks luisteren en gesprek. De rectoren laten zich van hun allerslechtste kant zien door partij te kiezen voor een regiem met genocidale neigingen. De samenwerkingen zijn uitsluitend voor eigen gewin, en dat ten koste van de bevolking van Palestina. Het universiteitsbestuur schuwt geen geweld om haar macht te behouden. Niet op de campus, en niet in Gaza. Mijn vertrouwen in dit universiteitsbestuur zakt naar een nieuw dieptepunt.

  9. Dries schreef op 9 juni 2024 om 14:07

    Waar zijn die ethische commissies nog voor nodig?
    De rectores hebben voor de sterkste partij gekozen en niet geheel toevallig lopen ze aan de leiband van de politiek. Hoezo academische vrijheid? De opmerking over het internationaal strafhof moet een vergissing zijn of stoppen we met het ondermijnen daarvan en halen we onze data en communicatie van de Amerikaanse servers waarvoor eerder gekozen is?

  10. Peter schreef op 9 juni 2024 om 14:40

    Met “academische vrijheid” is bedoeld dat deze “zuiver theoretisch” is.
    (vgl. Van Dale)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!