Restaurant FNWI heropent in stilte
De verbouwing van het restaurant FNWI ging door de lockdown grotendeels in stilte voorbij. Studenten vinden de uitstraling van de vernieuwde kantine leuk, maar niet iedereen is tevreden over het assortiment.
Studenten en medewerkers konden vorige week kennismaken met het vernieuwde restaurant van FNWI. ‘Het oude restaurant was echt een kantine, vooral bedoeld om te eten. Het was ook niet helemaal van deze tijd’, zegt teamleider Marina Delač.
De faculteit wilde graag dat studenten in het restaurant blijven hangen om te studeren. Het moest frisser, huiselijker en vooral gemoedelijker. ‘Een nieuwe start’, noemt Delač het. En dus werd er tijdens de lockdown hard gewerkt aan het nieuwe restaurant. Vorige week is het opgeleverd, al staat hier en daar nog een trapje om de puntjes op de i te zetten.
107 plaatsen
Dat er verbouwd is, is overduidelijk. Blikvangers zijn de tafels waarboven groene planten hangen via een soort steigerconstructie. Verder staan er brede banken die uitnodigen om rustig bij te kletsen en mooie lederen stoelen om aan te studeren. Nieuw zijn de coffee corner en de ‘Health Food Wall’, een automaat met gezonde producten.
Ook het assortiment van het restaurant is aangepast. Delač: ‘We richten ons op flexibiliteit. Het idee is dat gasten kunnen genieten in ons nieuwe restaurant, maar onze producten ook makkelijk mee kunnen nemen.’
Wat opvalt: het lijkt alsof er veel minder plaatsen zijn dan voorheen. ‘Dat komt door de coronacrisis’, zegt Delač. ‘In ons oorspronkelijk plan is er plek voor 560 gasten. Doordat de inrichting is aangepast om te voldoen aan de afstandsregels, hebben wij plek voor 107 gasten.’
Hip koffietentje
Studenten maken meteen gebruik van het vernieuwde interieur door zich te nestelen op een van de nieuwe zitplaatsen. ‘Fancy, modern en rustig’, vindt student Joska ter Steeg (Scheikunde). Ze ziet zichzelf hier wel studeren. ‘De kleur van de stoelen en tafels zorgen voor een rustige sfeer, bijna als zo’n hip koffietentje waar je komt om te werken. Dat was bij de oude kantine wel anders.’
Tegelijkertijd klinken ook minder positieve geluiden. Rocaya Ali (Moleculaire Levenswetenschappen) heeft de auto-imuunziekte coeliakie, waardoor ze bij het eten van gluten heftige darmklachten krijgt. ‘Ik hoopte daarom dat er een groter aanbod van glutenvrije producten zou zijn, maar dat is met het verdwijnen van de saladebar juist verslechterd. Het enige wat ik hier zonder twijfel kan kopen, zijn de yoghurtjes en dranken.’ Een gemiste kans, vindt Ali.
Delač benadrukt dat op verzoek wel degelijk diverse glutenvrije producten beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in de Health Food Wall. ‘En zodra het weer mag, heropenen we de saladebar.’
Het restaurant FNWI wordt officieel geopend op donderdag 10 september.