Robbert Dijkgraaf in jury filmfestival InScience

12 sep 2020

De zesde editie van het internationaal wetenschapsfestival InScience gaat - met creatieve aanpassingen - door. Naast de vertrouwde locatie LUX, wijkt het festival uit naar meerdere plekken in Nijmegen, en zijn de wetenschapsfilms dit jaar ook online te bekijken. Robbert Dijkgraaf neemt zitting in de vakjury.

Voor de zesde editie van het Nijmeegse wetenschapsfestival InScience hoef je dit jaar je huis niet uit. Het vijfdaags festival, van 11 tot en met 15 november, maakt een deel van het programma online beschikbaar. Als vanouds bestaat het hoofdprogramma uit filmvertoningen en debatten in filmhuis LUX – wegens de coronapandemie wél met minder bezoekers.

Daarnaast zijn er in negen andere studentensteden ‘best of’ vertoningen, en wijkt het festival uit naar onder andere museum Het Valkhof en tentoonstellingsruimte Ruis in Nijmegen. Het thema van de 2020-editie, ‘Our Future in The Making’, draait grotendeels om klimaatverandering en de maatschappelijke transformatie die nodig is om dat probleem aan te pakken.

‘De meeste films komen, nadat we ze in LUX gedraaid hebben, tegen een gereduceerde prijs vijf dagen online beschikbaar’, zegt communicatiemedewerker Jolijn van Vroonhoven. ‘De programma’s – online en offline – zijn zoals normaal gesproken opgebouwd uit een film en een voor- of nagesprek.’ Net als voorgaande jaren worden meerdere sprekers van de Radboud Universiteit uitgenodigd, de organisatie wil nog geen namen bekendmaken.

Prijzen

InScience wist dit jaar Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton en hoogleraar Mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, te strikken voor haar vakjury. Samen met filmmaker Maartje Nevejan en Patricia Pisters, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, reikt hij tijdens het festival de prijs voor beste wetenschapsfilm uit.

De organisatie moet dit jaar wat creatiever omspringen met locaties en bezoekersaantallen, maar corona heeft ook voordelen: ‘De huidige situatie maakt het thema juist nog relevanter’, denkt van Vroonhoven. ‘Onze maatschappij moet echt beslissingen gaan nemen wat betreft het klimaat, dat is het idee achter ons thema. En juist de huidige crisis maakt óók dat we nu meer dan ooit nadenken: hoe nu verder?’

Meet info over het filmfestival is te vinden op de website.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!