Roep om beter beheer historisch materiaal
In allerlei hoeken en gaten liggen op de campus spullen die een verhaal vertellen over de geschiedenis van de universiteit. Het wordt tijd om dat historisch materiaal in kaart te brengen en na te denken over goed beheer. Dat zeggen drie historici van de universiteit.
Archieven van hoogleraren, fossielen die zijn gebruikt bij het biologieonderwijs, munten van de afdeling archeologie, dia’s van kunstgeschiedenis, voormalige onderzoeksapparaten van de bèta’s, oude apparatuur uit het ziekenhuis, portretten van hoogleraren, oraties, collegedictaten, oude handschriften, examenboeken, correspondentie, promotieboeken.
Er liggen op de campus nogal wat spullen die een verhaal vertellen over de geschiedenis van de universiteit. Maar wat er is en waar het ligt, is nooit in kaart gebracht. Laat staan dat er beleid is hoe de spullen het best beheerd kunnen worden. Jammer, vinden universiteitshistoricus Jan Brabers, directeur Hans Krabbendam van het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en Hoofd Centrum Kunsthistorische Documentatie (CKD) Willy Piron. Ze pleiten ervoor om het cultureel erfgoed van de universiteit beter te bewaren, te beheren en toegankelijk te maken voor onderzoek.
Janboel
‘Het is nu soms echt een janboel’, zegt Brabers. ‘De afgelopen jaren zijn dingen weggegooid, in kelders gelegd, op een hoop gegooid.’ Brabers merkte het bijvoorbeeld toen hij enige tijd geleden op zoek ging naar oude foto’s en portretten van de rectoren van de universiteit. Het college van bestuur wilde de schilderijen in de aula aanvullen met portretten van eerdere rectoren. Brabers heeft toen schilderijen onder het stof vandaan moeten vissen en stad en land, tot ver over de grens, moeten afbellen voor geschikte oude foto’s.
Er wordt te slordig omgesprongen met het academische erfgoed, vinden de drie historici. Dat Robert Arpots, conservator van de universiteitsbibliotheek, in september vertrekt, maakt de zaak er niet beter op. Piron: ‘Daarmee verdwijnt dertig jaar aan expertise om de bijzondere collectie van de UB goed te beheren. Dat is zorgelijk. Het gaat om kostbare, unieke stukken. En als je een boek niet op de goede manier opendoet, of niet de juiste handschoenen aantrekt, dan kun je al schade berokkenen.’
Eeuwfeest
Zeker nu het eeuwfeest van de universiteit (over zes jaar bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar) eraan komt en er behoefte is aan een goed overzicht, vinden de drie het belangrijk dat er beleid wordt gemaakt. Krabbendam: ‘Ook al is de universiteit vergeleken met andere universiteiten in Nederland nog jong, er is wél veel aan historisch materiaal om te beheren.’
Vandaag is de eerste dag van Vox on Tour: de mobiele redactie van Vox is te vinden in de hal van het Erasmusgebouw, met vandaag extra aandacht voor berichten uit de letterenfaculteit.
Anton van Dorp schreef op 5 april 2017 om 12:03
Graag sluit ik mij aan bij het pleidooi voor het goed in kaart brengen, beheren en toegankelijk maken van het academisch erfgoed. Het is uniek materiaal van en over onze academische voorgangers en de wetenschapsbeoefening op onze universiteit. Het kan (ook) ons inspireren, verdieping bieden en nieuwe inzichten opleveren. Bovendien levert het een bijdrage aan onze identiteitsvorming en “corporate pride”. Iets om trots op te zijn en door te geven.
Anton van Dorp, hoofd universiteitsarchief en lokaal contactpersoon van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE)