Roken op de campus binnenkort écht verleden tijd

30 okt 2019

Vanaf 1 augustus 2020 mag er niet meer gerookt worden op terreinen van de universiteit, het Radboudumc en de HAN. Campus Detachering is daarom op zoek naar ‘terreincoaches’ die mensen moeten aanspreken op hun rookgedrag.

Het is een opmerkelijke vacature: Campus Detachering zoekt tien terreincoaches voor een rookvrije campus. Na het intreden van het rookverbod – vanaf 1 januari 2020 in het Radboudumc en vanaf 1 augustus 2020 aan de universiteit – hebben zij de taak om mensen die een sigaret opsteken waar dat niet is toegestaan, hierop te wijzen.

‘Terreincoaches moeten rokers verzoeken om hun sigaret te doven of – als dat nodig zou zijn – verwijzen naar plekken waar roken wel is toegestaan’, zegt Paul Deneer, manager bedrijfsvoering van Radboud Services.

De terreincoaches, allemaal studenten, zullen hesjes dragen ter herkenning. Studenten die worden aangenomen voor de functie, zullen moeilijke gesprekssituaties oefenen in een trainingssessie met een acteur. Als rokers  niet ingaan op hun verzoek, zullen de terreincoaches de dienst beveiliging inschakelen.

Rookpolitie

Bestaat het risico niet dat de terreincoaches als rookpolitie worden gezien? ‘Dat zal moeten blijken’, zegt Deneer. ‘Wij volgen gewoon de algemene maatregel van bestuur die stelt dat alle onderwijsterreinen, van basisschool tot hoger onderwijs, vanaf 1 augustus volgend jaar rookvrij moeten zijn. Aangezien we geen rookzones op de campus hebben, zetten we de stap naar een rookvrij terrein op deze manier.’

De overdekte rookplekken in de vorm van abri’s, die in februari 2019 nog werden aangekondigd, komen er dus niet. ‘We zagen de abri’s als een belangrijke stap om de overlast bij de ingang van gebouwen terug te dringen’, zegt Deneer. ‘Maar door die nieuwe wetgeving is dat niet meer mogelijk.’

‘Wie toch nog een sigaret wil opsteken, moet dat dus buiten onze campus doen’

Studenten of medewerkers die willen roken, kunnen dat vanaf 1 augustus dus niet meer doen op de terreinen van de universiteit, de HAN en het Radboudumc. De rookzones van het ziekenhuis zullen dan verdwijnen. ‘Wie toch nog een sigaret wil opsteken, moet dat dus buiten onze campus doen’, aldus Deneer.

Binnen enkele weken starten universiteit, Radboudumc en de HAN een communicatiecampagne om studenten, medewerkers en Nijmegenaren op de hoogte te brengen van het rookverbod.

3 reacties

  1. Curry51 schreef op 30 oktober 2019 om 13:31

    De rol van de abri’s zal dan wel overgenomen worden door de bushokjes, want die zijn immers gemeentelijk bezit, of vergis ik me hierin?

    • Flensburger schreef op 31 oktober 2019 om 12:26

  2. rosc schreef op 4 november 2019 om 08:56

    Volgens mij is het hele terrein tussen Houtlaan, Annastraat, Kapittelweg en Heijendaalseweg campus. Dat wil zeggen dat je ook niet in de bushokjes mag roken (overigens zeer hinderlijk voor mensen die op de bus wachten). De Heijendaalseweg daarentegen is van de gemeente. Ik stel voor een rokersrotonde in te richten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!