Rondkomen als student? Gebruik deze tips om een zakcentje over te houden aan het eind van de maand

25 aug 2023 ,

Als student heb je het niet breed, dat is alom bekend. Om te voorkomen dat je binnen een paar maanden failliet gaat, geeft Vox enkele financiële tips voor nieuwe – en ouderejaars – studenten.

Tip 1: Check je huurprijs

Als nieuwe student in Nijmegen bestaat er een grote kans dat je hier ook komt wonen. Maar hoe weet je nou of je wel een eerlijke prijs betaalt voor je kamertje?

Daar kun je achter komen door je kamer te laten checken aan de hand van het puntensysteem, waarmee de prijs van een kamer of studio wordt bepaald. Hoe meer oppervlakte, of zaken als een eigen keuken of badkamer, hoe meer punten er aan de kamer toegekend kunnen worden én dus hoe duurder de kamer mag zijn. Dus check vooral hoeveel punten jouw nieuwe kamer heeft én wat dus de maximale (kale) huurprijs mag zijn. Dat kan bijvoorbeeld op de website van de landelijke huurcommissie.

Betaal je te veel? Probeer dan met je huisbaas in gesprek te gaan over de hoogte van je huur. We hebben hier enkele tips voor op papier gezet. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd naar de huurcommissie of Huurteams Nijmegen stappen, die huurders bijstaan bij geschillen.

Tip 2: Check je huurtoeslag

Als je huurprijs in orde is, is het ook belangrijk om na te denken over hoe je je kamer gaat betalen. Dat kan natuurlijk door extra te werken, maar wie weet heb je ook wel recht op huurtoeslag. Deze toeslag kan, afhankelijk van je inkomen en spaargeld, oplopen tot 400 euro in de maand.

Om recht te hebben op dit extraatje moet je woonruimte wel aan verschillende eisen voldoen. Zo mag je huur niet hoger zijn dan 806,06 euro per maand en moet je woonruimte beschikken over een eigen wc én keuken. Ook moet je deur een eigen slot hebben, waardoor je dus een zelfstandige wooneenheid hebt.

Twijfel je of je hieraan voldoet? Ga dan naar de website van de belastingdienst om een proefberekening te doen.

Tip 3: Vraag de aanvullende beurs aan

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar dat is het niet. Het loont namelijk om bij DUO te checken of je recht hebt op een aanvullende beurs. Dat is een maandelijkse toelage bovenop de basisbeurs van 439 euro voor studenten die op kamers wonen en de 110 euro voor thuiswonenden.

De veel duurdere A-merken zijn niet altijd veel beter dan een goedkopere ‘huisvariant’

Dit extraatje is bedoeld voor studenten met ouders die onder een bepaald bedrag verdienen, of die helemaal niet in beeld zijn. De aanvullende beurs kan oplopen tot maximaal 416 euro per maand, afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. Ook fijn: er zit geen extra rente op deze beurs.

Tip 4: Studentenreisproduct omwisselen

Je kunt een studenten OV-kaart op twee manieren gebruiken. Óf je reist doordeweeks gratis, óf in het weekend (van vrijdag tot en met zondag, red.). Het is slim om je OV-kaart goed af te stellen op hoe je reist: woon je in Nijmegen, dan zal je vooral in het weekend weer naar huis reizen. Maar woon je nog bij je ouders, dan is het handig om te zorgen dat je juist doordeweeks gratis reist.

Verkeerde optie gekozen, of verandert je woonsituatie? Geen probleem! Tot twee keer per jaar mag je van reisproduct wisselen. Heb je nog niet gewisseld aan het eind van het studiejaar, denk dan even goed na over hoe je zomervakantie eruit gaat zien. Als je veel dagtripjes gepland hebt, dan kan je veel geld besparen door van reisproduct te wisselen. Let op, tussen 1 mei en 25 augustus mag er niet gewisseld worden, dus wees er op tijd bij!

Tip 5: Doe slim boodschappen

Boodschappen doen. Voor de een is het een ideaal begin van een heerlijk avondje kokkerellen, de ander stelt het het liefst zo lang mogelijk uit en heeft er een hekel aan. Hoe dan ook, iedereen wil natuurlijk zo min mogelijk betalen voor de boterham.

Een goede manier om voor weinig geld aan je eten te komen is door gebruik te maken van de Too Good To Go-app. Dat is een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan en erg populair in Nijmegen. Winkels en restaurants bieden op die app tegen lage prijzen het eten aan dat die dag niet is verkocht. Het is dus niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook nog eens duurzaam. Je kan ook meldingen aanzetten in de app, zodat je altijd direct op de hoogte bent als je favoriete restaurant iets aanbiedt.

Ook is het verstandig om de apps van supermarkten bij jou in de buurt te downloaden. Zo zie je altijd wat er in de aanbieding is. Oh en trouwens – nog een inkoppertje – de veel duurdere A-merken zijn niet altijd veel beter dan een goedkopere ‘huisvariant’.

Tip 6: Studentenkorting

Een voordeel van student zijn, is dat je op best veel plekken korting krijgt. Kledingwinkels en musea zijn misschien de eerste plekken waar je aan denkt, maar bij bijvoorbeeld banken en verzekeraars kan je als student ook veel goedkoper uit zijn.

Ook een muziekplatform als Spotify is goedkoper voor studenten: 5,99 euro per maand, tegenover 10,99 euro voor een doorsnee abonnement. En als je in programma’s als Word of Excel wil werken, kan je als student goedkoop een Microsoft-pakket aanvragen.

Te veel om bij te houden? Maak je geen zorgen, via sommige handige apps kan je zien waar je korting krijgt als student. Dus zet de apps van Unidays, Student Beans en Knaek op je telefoon. En vergeet natuurlijk niet je studentenkaart mee te nemen als je gaat shoppen!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!