Roos Vonk: ‘Sorry’

11 sep 2013

Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie, heeft een verklaring geschreven waarin ze sorry zegt voor haar ‘uitglijder’ op Twitter over minister Henk Kamp. ‘Ik heb per brief mijn excuses aangeboden.’ Hieronder volgen de integrale tekst van de verklaring en een reactie van rector Bas Kortmann.

foto: Bert Beelen
foto: Bert Beelen
‘Ruim twee weken geleden heb ik op Twitter een bericht geplaatst dat veel aandacht trok, met name door de toon en de woordkeus. Deze tweet (over Henk Kamp) en de daaraan voorafgaande (over Albert Heijn) heb ik geschreven in een stemming van ergernis en machteloosheid ­– niet als psycholoog of hoogleraar, maar gewoon als burger met idealen. Ik betreur dat zeer: los van de inhoud was de woordkeus zeer ongepast en was dit niet de juiste toon om mijn gevoelens te uiten. Ik heb daarover direct per brief mijn excuses aangeboden aan Minister Kamp. Op Twitter heb ik echter geprobeerd om de bewuste tweet te relativeren, in de hoop dat de commotie dan snel zou overwaaien. Ik ben het volledig eens met het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, dat dit een volstrekt foutieve inschatting was, omdat ik hiermee juist de indruk wekte dat ik er niet zo zwaar aan tilde. Ten onrechte, dus dat wil ik graag recht zetten. Ik zeg zelf nota bene altijd, in mijn boeken, colleges en lezingen, dat we als mens onze hogere mentale vermogens moeten benutten en onze primaire impulsen moeten beheersen, om “emotionele onzindelijkheid” te voorkomen. Des te pijnlijker is het dat ik zozeer het verkeerde voorbeeld heb gegeven. Zeker ook aan studenten, van wie wij ook eisen dat ze hun taalgebruik matigen als ze bijvoorbeeld een klacht hebben over een docent. Natuurlijk, een hoogleraar is ook maar een mens. Maar een hoogleraar wordt ook geacht een weldenkend mens te zijn, die de gevolgen van zijn uitlatingen overziet en niet lukraak iedere impuls eruit knalt. Dat heb ik wel gedaan en dat spijt me.’ Roos Vonk Bas Kortmann, rector magnificus, zegt blij te zijn met de verklaring van Vonk. ‘Wij als college van bestuur vinden het plezierig dat ze de zaak zelf heeft gecorrigeerd op deze open wijze.’ Vorige week was er een gesprek tussen het college en Vonk over de kwestie / Annemarie Haverkamp

0 reacties

  1. More | Pearltrees schreef op 11 september 2013 om 16:52

  2. [Update] Roos Vonk in de penarie « ANS-Online schreef op 11 september 2013 om 17:11

    […] 17:00 uur: Hoogleraar Roos Vonk heeft na een stevig gesprek met het College van Bestuur (CvB) een brief geschreven aan het CvB. Of dit onder druk is gebeurd is niet duidelijk. Vonk zegt sorry voor feit […]

  3. Max Visser schreef op 12 september 2013 om 13:03

    De interessante vraag uit deze affaire is natuurlijk wel hoe ver een werkgever mag of moet gaan in de ‘correctie’ van de uitingen van haar werknemers. Het CvB ziet hierin blijkbaar een verregaande rol voor zich zelf: ‘Uitlatingen van wetenschappers hebben een rechtstreekse invloed op het beeld dat burgers van de wetenschap hebben. Ook als die uitlatingen niets met onderwijs of onderzoek te maken hebben. Een wetenschapper, en zeker een hoogleraar, is dat 24 uur per dag en zeven dagen per week en dient zich daarnaar te gedragen’(verklaring CvB, aangehaald in Vox, 3 september jl.). De vraag is hoe deze inmenging zich verdraagt met de grondwettelijk voor alle Nederlandse staatsburgers vastgelegde vrijheid van meningsuiting. Uiteraard zijn daar grenzen aan, maar had het niet meer voor de hand gelegen als het OM of minister Kamp zelf deze grenzen had aangegeven met de daarvoor bestaande rechtstatelijke middelen?

    • Pierre Souren schreef op 12 september 2013 om 13:29

      Dat is zeker een interessante vraag. Ik ben het dan ook eens met de laatste vraag.

  4. René Franquinet schreef op 12 september 2013 om 13:36

    Goed dat mevrouw Vonk (burger met idealen) en hoogleraar Vonk (functie) of een van beiden hun excuses aanbieden. Blijft voor mij toch wat raadselachtig: Roos heeft dus een dubbele functie, misschien wel een dubbele agenda? Lijkt me lastig om als mens (dus als hoogleraar plus burger) uitspraken te doen die je later aan een van beide agenda’s toeschrijft, zodat de andere agenda blanco blijft. In veel andere situaties wordt iets dergelijks ten zeerste afgekeurd. Maar chapeau voor deze excuses, als ze maar niet te vaak gebezigd worden.

  5. Middelbeek schreef op 13 september 2013 om 09:58

    Geacht mevr. Vonk, door in uw excuusbrief aan te geven dat u een gewone burger met idealen bent bouwt u in uw excuus toch weer een soort legitimatie in voor uw ergerlijke gedrag. Mag ik u er op wijzen dat wij allen gewone burgers zijn, al dan niet met de denkbeelden van u. U heeft eerder aangegeven dat uw reactie op twitter voort kwam uit ergernis. Uw zgn. idealen hebber er dus niets mee te maken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!