Dossier

‘RU for Refugees’: docent start Facebookactie

21 sep 2015

Wat kunnen wij doen voor de vluchtelingen in Heumensoord? Ook onder medewerkers van de universiteit wordt daar hard over nagedacht. Daarom is er nu de Facebookpagina RU for Refugees.

Foto: Oneterry Aka Terry Kearney (Creative Commons)
‘Misschien moeten we een kleine bibliotheek inrichten op de opvanglocatie.’ Foto: Oneterry Aka Terry Kearney (Creative Commons)

Universitair docent Edwin van Meerkerk sloeg zaterdag wederom een krant vol vluchtelingenverhalen open. ‘Ik las onder meer dat een derde van de Syrische vluchtelingen academisch opgeleid is.’ Voor Van Meerkerk, werkzaam bij algemene cultuurwetenschappen, was dat het moment dat hij besloot iets te gaan doen voor de drieduizend vluchtelingen die in Heumensoord opgevangen zullen worden.

‘Ik zette eerst een oproep op mijn persoonlijke pagina om Engelstalige boeken in te zamelen. Als de vluchtelingen een beetje op mij lijken, zullen ze al gauw boeken gaan missen.’ Van Meerkerk kreeg binnen korte tijd een stuk of vijftig reacties van collega’s die wel wat boeken konden missen.

Het logo van RU for Refugees. Foto: Facebook.
Het logo van RU for Refugees. Foto: Facebook.

‘Als we meer van dit soort initiatieven gaan nemen op de universiteit, is het wel verstandig om die een beetje te coördineren’, aldus Van Meerkerk. Daarom werd het tijd voor een Facebookpagina. ‘We zijn pas één dag online en je ziet nu al nieuwe ideeën ontstaan, zoals het helpen van vluchtelingen bij het zoeken van een vervolgstudie.’

Vooral op de lange termijn is er een rol weggelegd voor de universiteit, denkt Van Meerkerk. ‘De universiteit is geen hulporganisatie. Maar ook als kennisinstituut heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij moeten onze kwaliteiten inzetten.’ Op korte termijn denkt Van Meerkerk aan het inzamelen van boeken en het geven van lezingen op de opvanglocatie.

Andere ideeën zijn welkom op de Facebookpagina. / Mathijs Noij

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!