Ruim 500 gebruikers van het Huygensgebouw springen in de bres voor hun schoonmakers
Medewerkers van de bètafaculteit gaan pal achter hun schoonmakers staan. Meer dan vijfhonderd van hen ondertekenden een brief waarin ze hun steun uitspreken. De werkdruk is te hoog opgelopen, schrijven ze.
532 namen staan er onder een brief die medewerkers van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) hebben gestuurd aan Radboud Services-directeur Gerben Smit. Hierin spreken ze hun steun uit voor de schoonmakers op hun faculteit, die klagen over hoge werkdruk en sociale onveiligheid.
‘Op sommige plekken komt weken geen schoonmaker’
De brief verschijnt in het kielzog van een petitie die de schoonmakers vorige week aanboden aan Smit. Daarin hekelen zij de toegenomen werkdruk, sinds de schoonmaakdienst van de bètafaculteit aangestuurd wordt door een extern bedrijf, Asito. Wc’s worden hierdoor minder vaak gepoetst, prullenbakken blijven langer ongeleegd, en ook voor het schoonmaken van labs is minder tijd. Bovendien is de relatie met hun leidinggevende problematisch, stelden de schoonmakers.
Overvolle containers
De 532 onderzoekers, docenten en andere gebruikers van het Huygensgebouw onderschrijven alle zorgen van de schoonmakers, schrijven ze in hun ondersteuningsbrief. Vroeger waren er zelden klachten over de schoonmaak, melden ze, maar sinds de overgang naar Asito holt de kwaliteit achteruit. ‘Een vieze kelder met overvolle containers, vieze toiletten, wc-papier dat voortdurend op is (…) en plekken waar soms weken geen schoonmaker komt.’
Ook balen ze van de toegenomen bureaucratie. Wanneer afdelingen schoonmakers willen vragen om iets aan te pakken, moet dit nu eerst digitaal worden aangevraagd. Een ander belangrijk punt van zorg is dat er onvoldoende helderheid en communicatie zou zijn over hoe labs moeten worden schoongemaakt. Voor de veiligheid van zowel de experimenten als de schoonmakers is dat essentieel.
Mitella
De briefschrijvers maken zich ook zorgen over de manier van leidinggeven. ‘Er worden grenzen van sociale veiligheid overschreden.’ Leidinggevenden zouden onvoldoende luisteren naar de schoonmakers en hen ‘intimideren’ om toch te komen werken als ze ziek zijn.
‘Deurscharnieren oliën met één hand, dat wordt een smeerboel’
‘Een tijd terug liep hier een zieke schoonmaakster rond met haar arm in een mitella. Ze moest toch op het werk verschijnen, was haar gezegd’, zegt Wilma Philipse, studieadviseur bij scheikunde. ‘Ze moest de deurscharnieren maar gaan oliën. Alsof dat kan met één hand, dat wordt een smeerboel.’
Philipse is een van de opstellers van de brief en lid van zowel de centrale Ondernemingsraad als de facultaire Onderdeelcommissie. Beide medezeggenschapsorganen volgen de uitbesteding van de schoonmaak al jaren kritisch. Het universiteitsbestuur, zegt Philipse aan de telefoon, zou moeten kijken of externe bedrijven waarmee ze zakendoet – zoals Asito – goed werkgeverschap even hoog op de agenda hebben staan als de universiteit dat zegt te hebben.