EU verdeelt zes miljoen onder onderzoekers

07 jan 2016

Drie wetenschappers van de Radboud Universiteit ontvangen een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro voor onderzoek. Een vierde ERC is bedoeld voor de toepassing van onderzoek.

Foto: Lasara (Creative Commons)
Foto: Lasara (Creative Commons)

Iedereen staat weleens stijf van de stress. Maar de een kan beter met stress omgaan dan de ander. Cognitief neurowetenschapper Erno Hermans onderzoekt het effect van stress op het brein. Sommige mensen hebben een brein dat bij stress snel schakelt tussen de verschillende netwerken van zenuwcellen in hun hersenen. Alles wijst erop dat juist die mensen beter bestand zijn tegen stress.

Tot nu toe hebben Hermans en zijn collega’s hun onderzoek altijd uitgevoerd in hersenscanners. En dat heeft maar weinig weg van het dagelijks leven. ‘Stel je voor: een proefpersoon ligt vast in een scanner, hij of zij kan geen kant op. Wij meten intussen de hersenactiviteit.’ Het liefst zou Hermans proefpersonen met scanners op hun hoofd laten rondlopen, maar ze uitrusten met smartwatches is een praktischer alternatief. ‘Daar zitten veel sensoren in. Het maakt het mogelijk om iemand 24 uur te volgen zodat we kunnen zien wat iemand fysiologisch meemaakt.’

Trainingen
Hermans gebruikt het geld van de ERC grant om te begrijpen waarom sommige mensen slechter presteren onder stress. Als afgeleide daarvan wil hij trainingen ontwikkelen waarmee mensen hun vermogen om snel te schakelen kunnen verbeteren.

Naast Hermans krijgen de Franse letterkundige Alicia Montoya en orthopedagoge Isabela Granic een ERC Consolidator Grant. Montoya gaat met literatuuronderzoek en ICT-technieken religieuze en filosofische teksten bestuderen uit de tijd van de verlichting. Granic gaat het geld gebruiken om games te ontwikkelen die kinderen mentaal sterker moeten maken.

Microbioloog Mike Jetten krijgt een ERC Proof of Concept grant (150.000 euro). Met de beurs kunnen Jetten en zijn collega’s de door hen ontdekte bacteriën naar de markt brengen. Ze gaan marktonderzoek doen naar de toepassing van methaan-etende bacteriën bij de zuivering van afvalwater en een businessplan maken voor een spin-off bedrijf. / Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!