Ruzie met je huisgenoten? Pak er een kaartspel bij

14 jul 2023 ,

Onderlinge conflicten komen in ieder studentenhuis voor. Om lastige situaties bespreekbaar te maken, ontwikkelden studenten samen met de Honours Academy een kaartspel. ‘Je kan onderwerpen op een laagdrempelige manier aansnijden.’

Huisgenoten die ’s avonds laat muziek draaien terwijl jij de dag erop vroeg op moet, opgestapelde vaat die al dagen vies op het aanrecht staat en niemand die zich aan het schoonmaakrooster houdt. Iedereen die op kamers woont, zal dergelijke frustraties herkennen. Een paar Nijmeegse studenten ontwikkelden een kaartspel om onenigheid onder huisgenoten bespreekbaar te maken.

Het gaat om deelnemers aan het Honours Lab (een acht weken durend programma, red.) ‘Een andere kijk op conflicten’ van de Honours Academy. Recentelijk lanceerden zij het kaartspel ‘Conflict Kit – studentenhuiseditie’. Het doel van het spel is om huisgenoten met elkaar het gesprek aan te laten gaan over conflicten en irritaties.

Inleven

Student Amerikanistiek Kiki Altena, een van de bedenkers, legt uit hoe het spel werkt. De spelleider draait een kaart met een conflict om, waarop alle spelers reageren met een kaart met een bepaalde emotie erop. Vervolgens worden deze kaarten doorgeven en is het de bedoeling dat de deelnemers zich gaan inleven in elkaar. Na het bespreken daarvan wordt in de volgende ronde gepraat over de behoeftes die op weerszijde van de kaarten staan en corresponderen met de emoties. In de slotronde een constructief gesprek met do’s and don’ts.

‘De thema’s die in het spel zijn opgenomen zijn gebaseerd op ervaringen van de studenten zelf,’ vertelt Altena.

‘Ik denk dat in veel gevallen studenten hun frustraties niet durven uiten’

Doel van de Honours-cursus was dat studenten leren reflecteren op hun eigen emoties én die van anderen, zegt initiatiefnemer Barbara van Riel. Van Riel, docent aan de Rechtenfaculteit, kwam met het idee nadat zij zelf verwikkeld raakte in een juridisch conflict en door te reflecteren op haar eigen emoties tot een uitkomst kwam.

Studenten spelen het kaartspel. Foto: Dick van Aalst

‘Ik vroeg me af of deze manier van conflicten benaderen ook voor anderen waardevol zou zijn en ben op zoek gegaan naar een manier om die kennis te delen,’ voegt ze toe. Zo is het Honours Lab ‘Een andere kijk op conflicten’ tot stand gekomen.

Overbodig?

Van Riel wilde echter niet alleen kennis delen, ze had daarbij ook de behoefte iets blijvends achter te laten. Zo werd het idee voor het kaartspel geboren, dat met behulp van de studenten, speelgoedzaak PlaySpace uit Rotterdam en theatergezelschap Via Berlin werd gerealiseerd.

Maar is het niet een beetje overbodig om een spel in te zetten als je onenigheid met je huisgenoten hebt? Kan een goed gesprek aan de keukentafel niet genoeg zijn? ‘Ik denk dat in veel gevallen studenten hun frustraties niet zomaar durven uiten, omdat het een grote stap kan zijn om iemand aan te spreken’, zegt Altena. ‘Het spel is een laagdrempelige manier om onderwerpen tóch aan te snijden. En het legt ook niet meteen de vinger op de zere plek, er kan ook eerst over andere situaties gesproken worden.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!