Schoonmakers FNWI bieden petitie aan wegens verslechterde werkomstandigheden

08 jan 2024

Schoonmakers van het Huygensgebouw zijn ontevreden over hun arbeidsomstandigheden sinds ze niet meer onder de bètafaculteit vallen. Vanochtend overhandigden ze een petitie aan Radboud Services-directeur Gerben Smit. ‘Ik snap niet dat ze het zo ver hebben laten komen.’

‘Het is echt heel erg.’ Het wordt een van de schoonmaaksters van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) deze maandagochtend even te veel. Ze veegt snel de tranen uit haar ooghoeken. Samen met ruim tien collega’s staat ze in de hal van het Huygensgebouw om een petitie aan te bieden aan directeur Gerben Smit en hoofd HR Audrey Lamers van Radboud Services. In die petitie eisen de schoonmakers betere werkomstandigheden.

De medewerkers zijn ontevreden over hoe hun werk is veranderd sinds de schoonmaak anders is georganiseerd binnen het Huygensgebouw. Van oudsher had de bètafaculteit die zelf onder haar hoede, met schoonmakers die in dienst waren van de faculteit (zie kader). Sinds 2021 wordt de schoonmaak langzaam uitbesteed aan schoonmaakorganisatie Asito.

De universiteit wil hiermee de situatie gelijktrekken op de hele campus. Asito is al jaren verantwoordelijk voor de schoonmaak in alle andere faculteiten, FNWI was nog de enige vreemde eend in de bijt. Inmiddels is een deel van de schoonmakers nog in dienst van de universiteit, maar zij vallen nu onder de centrale afdeling Campus & Facilities. Nieuwe medewerkers krijgen een contract bij Asito.

Vieze wc’s

Sinds de overgang naar de nieuwe situatie is het werk er flink op achteruitgegaan, vinden de schoonmakers. Ze moeten meer doen in minder tijd, kwaliteit is ondergeschikt geworden. ‘Ik moet nu in 25 uur per week doen waar je eigenlijk 40 uur voor nodig hebt’, zegt een van hen. Haar collega vult aan: ‘Vroeger moesten wij bijvoorbeeld drie keer per dag de wc’s schoonmaken, nu gebeurt dat nog maar een, hooguit twee keer per dag. Daardoor zijn de toiletten viezer, en daar worden wij dan op aangesproken door de gebruikers van het gebouw.’

‘Als je ergens aankomt wat niet de bedoeling is, kan zomaar een belangrijk experiment mislukken’

Belangrijker nog, zegt ze, is dat ze tegenwoordig ook voor het schoonmaken van laboratoriumruimtes te weinig tijd hebben. ‘Daar moet je heel voorzichtig zijn. Als je ergens aankomt wat niet de bedoeling is, kan zomaar een belangrijk wetenschappelijk experiment mislukken.’

Maar als ze deze zorgen uiten bij hun nieuwe leidinggevende, zelf afkomstig uit de schoonmaakbranche, hebben ze het gevoel tegen een muur te lopen. Dat is ook de reden dat de schoonmakers niet met naam genoemd willen worden. Een van hen zegt: ‘We hebben het gevoel dat wie nog in dienst is van de universiteit eruit gewerkt wordt. Inmiddels zijn al meerdere mensen vertrokken. Een van hen loopt toevallig net langs en vertelt dat hij zich heeft laten overplaatsen naar een logistieke afdeling.

Gerben Smit (midden) in de hal van het Huygensgebouw gesprek met schoonmakers en FVN-leden. Foto: Vox

Omdat ze hun verhaal nergens kwijt konden, zijn de schoonmakers naar vakbond FNV gestapt en overgegaan tot een petitie, die is ondertekend door vijftien van hen, zowel medewerkers die nog in dienst zijn van de universiteit als mensen die een Asito-contract hebben. Hierin roepen ze op tot een verlaging van de werkdruk en meer respect van hun leidinggevenden. Namens de FNV zijn vanochtend ook Ramon Lambregts (FNV Schoonmaak) en Peter van der Heiden (Ondernemingsraad, FNV-fractie) aanwezig.

‘Belangrijk signaal’

‘Dit is een belangrijk signaal, dat waardeer ik’, reageert directeur Smit als hij de petitie overhandigd krijgt bij de pendulum in de Huygenshal. ‘Ik zie het als een startpunt voor vervolggesprekken, misschien moeten we die samen voeren met de ombudsfunctionaris. We willen graag horen wat jullie knelpunten zijn en hoe jullie kwaliteiten het beste tot hun recht kunnen komen.’ De nieuwe manier waarop de schoonmaak georganiseerd is, is een grote verandering, benadrukt Smit, waar ze al anderhalf jaar mee bezig zijn. ‘Dat doen we niet even.’

De schoonmakers zijn blij dat Smit de petitie persoonlijk in ontvangst kwam nemen, maar durven nog niet te hopen dat hij hun zorgen allemaal weg zal nemen. ‘Ik snap niet dat ze het zo ver hebben laten komen’, reflecteert een van de schoonmakers na afloop buiten op de stoep van het gebouw, waar iedereen even stoom afblaast. ‘Nu is de vakbond erbij gehaald en een petitie opgesteld. Campus & Facilities had toch het afgelopen jaar een keer kunnen komen vragen hoe het ging?’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Tom Steenblok schreef op 8 januari 2024 om 15:35

    Goed bezig schoonmakers! Het is ook schandelijk dat door de uitbesteding de schoonmakers stukken minder verdienen dan werknemers via campusdetachering. Het is alsof de uni haar werknemers niet redelijk wil betalen, en het daarom maar uitbesteed aan Asito, zodat ze daar een hongerloontje krijgen. En dan nog hogere werkdruk ook! Hopelijk komt het bestuur terug op haar beslissing, maarja, de praktijk leert dat staken beter werkt dan lief vragen.

  2. Anoniem schreef op 10 januari 2024 om 12:13

    Als de universiteit schoonmaak beter wil, zal hier ook meer budget voor vrijgemaakt moeten worden. Als je voor een 6je of 7tje betaald kan je ook niet een 9 of 10 verwachten.
    Dit is frustrerend voor de klant (gebruikers van een gebouw) die anders gewend waren uit de periode dat het eigen personeel was dat veel meer tijd kreeg.
    En dit is natuurlijk ook frustrerend voor de schoonmakers die graag goed werk afleveren maar dit niet kunnen door de beperkte tijd die ze krijgen (en zo betaald krijgen).

    Schoonmaak is één van de eerste zaken waar in een organisatie op bezuinigd wordt.
    Hoe gaat dit in de toekomst in alle gebouwen nu er artikelen verschijnen dat de “vette jaren voorbij zijn”?
    Misschien dat daar eens goed naar gekeken moet worden.

    Daarbij is het vak ook niet aantrekkelijk, dus in de schoonmaakbranche zal sneller personeelstekort zijn. Dan is het op de werkvloer helemaal rennen en vliegen om alles af te krijgen. Dit geldt zowel voor schoonmaakpersoneel van een bedrijf dat ingehuurd wordt als voor schoonmaakpersoneel dat in dienst is bij de RU.

  3. anoniem schreef op 11 januari 2024 om 10:51

    Draagt de Radboud Universiteit hiermee bij aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!