‘Schrappen introductie zorgt voor minder toezicht op studenten’

06 aug 2020

Het kan snel gaan. Woensdag leek het er nog op dat er dit jaar toch een fysieke introductiemarkt zou komen tijdens de Nijmeegse Intro, vanavond maakt het kabinet mogelijk bekend dat alle fysieke introductie-activiteiten landelijk geschrapt worden. Introductie-coördinator Dionne Aldus maakt zich zorgen over de gevolgen van zo’n verbod.

Volgens RTL Nieuws maakt het kabinet vanavond tijdens de persconferentie bekend dat introductieweken van alle universiteiten en hogescholen geschrapt moeten worden. De regering zou bang zijn dat anders het aantal coronabesmettingen nog verder zal oplopen. Onder jongeren vinden momenteel veel nieuwe besmettingen plaats.

Toch is het maar de vraag of zo’n verbod het gewenste effect heeft, zegt introductie-coördinator Dionne Aldus. ‘Als er geen fysieke activiteiten zijn, kunnen wij ook geen toezicht houden op eerstejaars en hun mentoren.’ Studenten zouden dan op eigen gelegenheid informele activiteiten kunnen gaan organiseren waarbij de coronaregels juist slechter nageleefd worden.

Geen ontgroening

Bij de fysieke intro-activiteiten die de Radboud Universiteit nu gepland heeft, gelden strikte coronaregels. Zo mogen studenten bij de intromarkt alleen in kleine groepjes langs de stands lopen, en volgens een vaste route. Aldus: ‘Deze week nog heb ik alle maatregelen uitvoerig besproken met de GGD en de Veiligheidsregio. We kregen juist complimenten voor onze aanpak.’

Aldus heeft het idee dat er een verkeerd beeld heerst van de introductieweek op universiteiten. ‘De intro is echt iets anders dan een ontgroening bij een studentenvereniging. Het is niet een week lang alleen maar feesten. Het gaat er juist om dat we willen dat jongeren hier goed landen, dat hun overgang van de middelbare school naar de universiteit goed verloopt.’

Eenzaamheid

Daarbij is naast praktische informatie – over de stad en opleiding – ook de sociale kant van groot belang, zegt ze. ‘Kijk naar hoe groot eenzaamheid en stress nu al is onder studenten. De intro helpt je op weg om meteen nieuwe mensen te leren kennen. Je wilt toch niet dat je studententijd begint achter je laptop?’

Mochten premier Rutte en vicepremier De Jonge vanavond om 19.00 uur inderdaad aankondigen dat het einde oefening is voor alle fysieke intro-activiteiten, dan grijpt Aldus weer terug naar een volledig online programma. ‘De basis van de intro is sowieso online, daar zijn we steeds vanuit gegaan. In de intro-app kunnen studenten- en sportverenigingen zich bijvoorbeeld ook voorstellen. Maar dat zouden we liever fysiek doen.’

 

3 reacties

  1. Student schreef op 6 augustus 2020 om 17:39

    Ik snap sowieso niet waarom er überhaupt fysieke activiteiten gepland worden. Kennis maken met je jaargenoten kan ook tijdens de lessen in de eerste lesweek, of dat nou in een collegezaal is, via Zoom, of in een gedeelde whatsappgroep. De studieverenigingen kunnen zich beter richten op het faciliteren hiervan. De universiteit kan zich beter richten op de nog steeds gebrekkige informatie over de concrete plannen voor een veilig verloop op de campus én het plan B voor als een nieuwe lockdown nodig is, en zorgen voor duidelijke informatie voor studenten die vanwege medische redenen van hunzelf of hun naasten, of regionale lockdowns, niet bij fysieke lessen aanwezig kunnen zijn. Ja, het is een nare situatie, maar we zijn allemaal volwassen en verstandig zijn hoort nou eenmaal bij de verantwoordelijkheden van volwassenen.

    • Pepijn schreef op 6 augustus 2020 om 21:29

      Dit zijn zeker belangrijke dingen voor de universiteit om te doen, echter heeft de afdeling die de introductie organiseert hier weinig mee te maken. Zij zetten zich nu in voor het verwelkomen en informeren van aankomende studenten conform de coronaomstandigheden, terwijl andere medewerkers van de universiteit zich hopelijk aan het richten zijn op de problemen die jij aankaart.

    • Student schreef op 7 augustus 2020 om 14:04

      *Hopelijk*. Ik geloof er niks van. Het introductieteam kan zich beter richten op het helpen van al die andere medewerkers. De informatievoorziening over de coronamaatregelen moet namelijk niet alleen gericht worden op nieuwe studenten, maar op alle studenten. Ja, het app-team moet doorwerken, maar ga gewoon volledig safe op online en het ‘fysieke’ werk hoeft niet gedaan te worden, die medewerkers kunnen andere teams versterken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!