Slapen in de collegebanken

22 jan 2016

Dit jaar zijn studenten onderwerp van de Nationale Slaapweek Enquête, Niet zonder reden, blijkt uit onder meer Nijmeegs onderzoek dat Vox op een rijtje zet.

Foto: clemsonunivlibrary, Creative Commons
Foto: clemsonunivlibrary, Creative Commons

Lange nachten studeren, feesten, sporten of gewoon series kijken. Studenten hebben het er maar druk mee. Het is dan ook niet verrassend dat studenten soms moe in de collegebanken zitten. Wat heeft dit voor gevolgen? Heeft slecht slapen invloed op de studieprestaties? Halen studenten die minder goed slapen bijvoorbeeld minder tentamens, lagere cijfers en doen ze langer over hun studie?

Dat relatief veel jongeren problemen hebben met slaap is niet nieuw. Slaaponderzoeker en emeritus hoogleraar Gerard Kerkhof (Universiteit van Amsterdam) vroeg deze maand in de media aandacht voor het slechte slapen. Vorig jaar kwam nog niet gepubliceerd onderzoek van hem naar buiten, waaruit blijkt dat jongeren tussen 18 en 24 jaar vaker dan anderen te maken hebben met slaapstoornissen.

Het hoeft niet te verbazen dat jongeren een groot deel uitmaken van de groep van 30 procent in Nederland die minder dan zes uur per nacht slaapt, terwijl een slaapduur tussen de 7,5 en 8,5 uur als gezond wordt gezien. Slecht slapen is volgens Kerkhof juist voor jongeren nadelig, omdat het brein zich nog ontwikkelt en juist dan gebaat is bij goede slaap.

Informatie en geheugen
Eerder concludeerden Eelco van Dongen en Guillén Fernandez van het Donders Instituut dat slaap bijdraagt aan het opslaan van informatie in het geheugen. Ontwikkelingspsycholoog Sara Pieters concludeerde dat slecht slapen een voorspeller is voor middelengebruik onder jongeren. Ook blijkt uit internationaal onderzoek dat slecht slapen op de korte termijn van invloed is op het immuunsysteem en het geheugen. Op lange termijn kan slecht slapen voor hart- en vaatziekten en psychische problemen zorgen, zoals angst- en dwangstoornissen.

Genoeg reden voor het Slaapweek Enquête om te bekijken waarom specifiek studenten zo slecht slapen, en wat voor effecten dit heeft op de prestaties. Het onderzoek richt zich onder meer op de relatie tussen het slaapgedrag en het thuis wonen. Mogelijk volgen aan de hand van de resultaten adviezen aan onderwijsinstellingen, zoals een latere aanvangstijd van de colleges. / Milou van der Linden

Ben je student aan de hogeschool of universiteit en wil je meedoen aan het onderzoek? Dat kan tot 15 februari via deze link. Het onderzoek bestaat uit een enquête en een werkgeheugentaak en duurt in totaal zo’n 45 minuten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!