Smulpapen waren voorlopers van Europese beschaving

02 nov 2011

Pausen in de vroegmoderne tijd leefden allerminst sober. Ook aan het hof van de paus-koning at men graag en veel. De pauselijke eet- en hofcultuur was een opvallende voorloper van de Europese beschaving.  Dat laat Peter Rietbergen zien in het boekje Bij de Paus aan Tafel. Culinaire Cultuur in Rome en Europa tijdens de Renaissance en de Barok.

Eetcultuur bij de paus‘Wie wil weten waar de gestructureerde Europese keuken begint, moet het historische kookboek bestuderen’, zegt Rietbergen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis in Nijmegen. ‘En het eerste gedrukte kookboek is geschreven door de pauselijke bibliothecaris. Met mijn boek wil ik lezers de bredere pauselijke cultuur via de paplepel ingeven.’ Donderdag 3 november wordt de uitgave ten doop gehouden bij boekhandel Roelants in Nijmegen.

Grootse banketten
Rietbergen verdiept zich al sinds zijn proefschrift (1983) in de geschiedenis van het pausschap en de pauselijke staat in de vroegmoderne tijd (17de eeuw). Toen viel hem al op dat grootse eetfestijnen een belangrijk onderdeel vormden van die cultuur. Rietbergen: ‘De bisschop van Rome was óók de wereldlijk vorst van een steeds groter wordende staat op het Italiaanse schiereiland. Bovendien pretendeerde hij als arbiter boven alle andere christelijke vorsten te staan, in religieuze én in seculiere zaken. Bij die machtspretentie hoorde vorstelijke representatie in de vorm van grootse banketten. En omdat eten nu eenmaal een thema is dat veel mensen aanspreekt, hoop ik via dit boek niet alleen iets over de pauselijke tafelcultuur te vertellen, maar ook iets te laten zien van de betekenis van het pauselijk hof als cultureel voorbeeld voor Europa.‘

Eerste kookboekBij de paus aan tafel
Van het midden van de vijftiende tot het midden van de zeventiende eeuw wordt ‘Rome’ op tal van fronten een voorbeeld voor heel Europa. Rietbergen: ‘Kijk maar naar de Renaissancekunst of naar de Barokke opera. En hier begint ook de gestructureerde Europese keuken. Het eerste gedrukte kookboek verschijnt in 1470 en zo komen we via het voedsel, de receptenen de tafelversiering meer te weten over het pausschap als heerschappijsysteem.’

Wat aten de Pausen?
Rietbergen: ‘Ze aten van alles: gevogelte, vis, wild. Maar de recepten zijn complex.’ Daarom heeft Rietbergen een aantal pauselijke recepten bewerkt, zodat ze ook nu weer bereid kunnen worden. Bij het eten werd geen water gedronken. Dat was niet hygiënisch en dus gevaarlijk. De rijken dronken wijn en de minder welgestelden deden het met slap bier. Paus Clemens VIII was een uitzondering: hij was een liefhebber van Nederlands bier.

Tafelmanieren
Ook tafelmanieren werden via het pauselijk hof verbreid, zoals het gebruik van vork en lepel – naast het mes dat velen altijd bij zich droegen. En de pauselijke kookboeken vertelden ook hoe je de eetkamer moest inrichten: naar de seizoenen. In de lente gingen de ramen open en werden er fruitboompjes binnen gezet, in de zomer at je op het terras, maar wel in de schaduw. In de winter werden de muren bedekt met tapijten en werd de haard ontstoken. Men maakte het gezellig, eigenlijk net zoals we dat nu ook nog doen.’ /Bets Berntsen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!