Sociale faculteit dompelt studenten onder in zorgpraktijk

01 feb 2016

Afgestudeerden van de sociale faculteit missen soms ‘essentiële vaardigheden’ om hun werk goed te kunnen doen. De sociale faculteit slaat de handen ineen met zorginstelling Pluryn om het gat te dichten.

Dankzij convenant betere praktijkervaring voor studenten sociale faculteit. Foto: Creative Commons
Dankzij convenant betere praktijkervaring voor studenten sociale faculteit. Foto: Creative Commons

‘Studenten die als stagiaire of gedragswetenschapper bij ons binnenkomen, missen soms essentiële vaardigheden in de bejegening van, en omgang met cliënten en moeten veel sterker dan nu het geval is wetenschap en praktijk verbinden.’ Dit zegt Ignace Vermaes van zorginstelling Pluryn, met 3.700 medewerkers een van de grootste instellingen in de regio.

Om het gat ‘tussen praktische en wetenschappelijke vaardigheden’ te kunnen dichten, klopte Vermaes aan bij het onderwijsinstituut pedagogiek en onderwijskunde van de universiteit. Dit mondde uit in een eind vorige maand afgesloten convenant tussen Pluryn en de sociale faculteit.

Vrijdag Praktijkdag
Voor bachelorstudenten pedagogiek en onderwijskunde wordt de vrijdag een praktijkdag. Pluryn zet de deuren voor ze open om studenten in staat te stellen met hun cliënten te werken. Daniel Wigboldus, decaan van de sociale faculteit, onderstreept het belang. ‘Onze studenten krijgen een extra stuk bagage mee om hun beroep als orthopedagoog goed uit te kunnen voeren.’

Onderdeel van de samenwerking wordt een nieuw kennisinstituut op de campus, RuCool: Radboud Universiteit, Centrum voor Opvoeding, Ontwikkeling en Leren. Onderzoeksvragen vanuit de zorginstelling worden hier door studenten opgepakt. Ook biedt het convenant ruimte voor scriptie-onderzoek, klinische stageplekken en uitwisseling van gastdocenten.

‘Het is goed om samen te werken met zorginstellingen waar veel van academici werkzaam zijn’, vindt Wigboldus. Hij noemt de ontmoeting tussen wetenschap en praktijk heilzaam, om zo ‘op academisch niveau te kunnen reflecteren op zorgvragen.’ / Paul van den Broek

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!