Sociale Geografie en Milieu beëindigen samenwerking met Israëlische universiteiten

11 jun 2024

In tegenstelling tot het college van bestuur beëindigen de opleidingen Sociale Geografie en Milieu wél de institutionele samenwerkingen met Israël. Dit betekent in de praktijk dat de opleidingen geen ondersteuning meer bieden bij de uitwisseling van studenten.

De opleidingen Sociale Geografie en Milieu (Environmental Governance and Politics) beëindigen de institutionele banden met de Israëlische universiteiten Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem. De groep doet dit uit protest tegen de mensenrechtenschendingen in Gaza. Sociale Geografie en Milieu nemen hierbij een afwijkend standpunt in ten opzichte van het college van bestuur, dat deze institutionele banden weigert te verbreken ondanks herhaaldelijke oproepen van demonstrerende studenten en medewerkers.

Medeplichtigheid

Op LinkedIn schrijft hoogleraar Arnoud Lagendijk dat de toewijding aan sociale rechten van zijn collega’s niet eindigt bij wat ze schrijven of onderwijzen over conflict, grenzen, steden en onrecht. Daarom heeft de groep collectief besloten de banden met de twee Israëlische universiteiten te verbreken totdat die hun ‘medeplichtigheid stoppen bij deze oorlog, deze apartheid, onteigening en militaire bezetting’.

Praktisch houdt dit in dat de opleiding geen ondersteuning meer biedt bij de formele uitwisseling van studenten tussen de instellingen, zo licht Lagendijk telefonisch toe. ‘Het gaat niet om individuele contacten en samenwerkingen, maar over de formele en institutionele relaties.’

Consensus

Lagendijk had liever gezien dat het college van bestuur dezelfde beslissing had genomen. Toen dit uitbleef kwam de opleiding in actie. Het grootste deel van de medewerkers van Sociale Geografie staat 100 procent achter dit besluit, aldus Lagendijk. ‘De een wil het wat scherper en de ander wat milder, maar er is consensus op dit punt.’

De houding van het CvB ten opzichte van de demonstraties vindt Lagendijk ‘paniekerig’. Hij onderstreept dat er geen tentamens verstoord mogen worden en dat vernielingen veel te ver gaan, maar hekelt de maatregelen die er tegen de demonstraties worden genomen. ‘De kanalisering van het demonstratierecht, het laten zien van een identiteitsbewijs en een verbod op gezichtsbedekking gaan in tegen dat recht. Laten we samen aan meningsvorming blijven werken.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

34 reacties

  1. Tom Steenblok schreef op 11 juni 2024 om 15:35

    Wat een mooi nieuws! Moge het de eerste van velen zijn.

    • ben dover schreef op 11 juni 2024 om 16:15

      Wat een dappere en bewonderingswaardige actie! Ik hoop dat het veel navolging krijgt.

  2. Adriejan van Veen schreef op 11 juni 2024 om 15:41

    Een zeer dappere en lovenswaardige beslissing. Vooral in het licht van de enorme stap terug die de rectorenbrief is. Hopelijk wordt deze stap luid en duidelijk gehoord in de bestuurskamers.

  3. masterstudent soc geografie schreef op 11 juni 2024 om 16:03

  4. Ju schreef op 11 juni 2024 om 16:43

    Heel erg bedankt hiervoor. Het is een belangrijke stap. Ik hoop dat het de eerste van een lange lijst zal zijn!

  5. Frank Kruijsbeek schreef op 11 juni 2024 om 17:19

    Dapper besluit en belangrijk signaal aan de bestuurder en rest van de academische gemeenschap. Een duidelijk weloverwogen besluit, niet licht genomen, genuanceerd én toch categorisch helder en duidelijk. Ook wordt niet verscholen achter het al dan niet onacceptabele gedrag van demonstranten. Kortom, een daad van wetenschappelijke betrokkenheid én tegelijkertijd de ontkrachting van de slappe wegkijkexcuses en valse narratieven die de afgelopen weken door tegenstanders van een boycot groot zijn opgeblazen. De vraag is nu wie durft te volgen.

  6. Anita schreef op 11 juni 2024 om 18:22

    Eindelijk in een heleboel landen hebben ze de banden verbroken met Israël, ook met negatieve volgen voor de landen zelf. Maar opportunistisch Nederland dan niet. Hier in de nederlandse media wordt iets goedgepraat wat niet te rechtvaardigen is. En sterker nog protest ertegen wordt gecriminaliseerd. En jullie willen andere landen onderwijzen in mensenrechten??

  7. Jan schreef op 11 juni 2024 om 18:26

    Eindelijk een opleiding die de theorie in de praktijk brengt. Respect en applaus voor deze beslissing tegen de stroom in.

    • Bert schreef op 12 juni 2024 om 03:58

      Hypocriet tot op het bot. Of….. ligt het niveau van de Israëlische instituten te hoog?.. Hoe dan ook, het is dom. Dialoog open houden is altijd beter.

  8. m schreef op 11 juni 2024 om 18:27

    Een nieuw dieptepunt voor de radboud universiteit, zo lang deze activistische nonsens door blijft gaan zakt het niveau van de ‘academici’ van deze universiteit door de grond heen. Diep triest!

    • ook een m schreef op 11 juni 2024 om 21:02

      Uw periodieke herinnering aan het feit dat “wetenschappelijk activisme” hetzelfde is als “wetenschappelijke kennisbenutting/valorisatie”, maar dan vaak in een negatieve context gebruikt wordt. De maatschappij (bij monde van OCW en NWO althans) wil graag kennisbenutting. Hier heeft u uw kennisbenutting. Mochten de resultaten nu niet de resultaten zijn die u stiekem had verwacht (tja, wetenschap, hè), kunt u altijd overgaan van het eisen van kennisbenutting en valorisatie naar het verwijten van activisme. Zelfde beestje, andere context.

    • Christopher schreef op 11 juni 2024 om 23:51

      We kunnen en mogen hier heel veel van vinden net als van het besluit van het CvB om de banden met Israel niet te verbreken. Maar ze hebben nu eenmaal het recht om zelf anders te beslissen en dat dien je dat gewoon te respecteren.

  9. Anoniem (angstige medewerker) schreef op 11 juni 2024 om 19:06

    Betreurenswaardig.oppprtunisme. ik schaam me voor de werkgever die op deze manier handelt. Kennelijk waren deze collega’s niet eerder bewust van de problemen in het Midden Oosten totdat een klein aantal studenten vernielingen begonnen aan te brengen? Dat geeft te denken over motieven en algemeen intellectueel niveau van deze ‘managementwetenschappers’. Nu ja, sta was eigenlijk al wel duidelijk.

    • Hendrik schreef op 11 juni 2024 om 21:30

      Inderdaad, hypocrisie ten top. Blij dat het meerendeel van de uni’s duidelijk hebben gemaakt zich niet te laten intimideren.

  10. PJ Zwaan schreef op 11 juni 2024 om 19:39

    Professor heeft dringend bijscholing nodig,hij praat hamas(terroristische organisatie) naar de mond.Lees even het beknopte programma van hamas club.Het is werkelijk ongelooflijk wat een domheid tentoongespreid wordt ook op andere unis.

  11. Anita schreef op 11 juni 2024 om 20:21

    Ik heb helaas geen reactie gekregen. Maar in ieder geval heb ik de beelden van de opruimploeg o.a. aan universiteiten in de hele wereld gestuurd en ook met een kommentar voorzien. In 2,5 jaar tijd in het Oekraïne conflict zijn minder zivilisten gedood dan in 8 maanden in Palestina. 80% van Oekraïne staat nog overeind, 80% van Palestina is vernietigd, mensen hongeren. Geen water, geen voedsel, geen onderdak, er zijn geen veilige plekken in een van de dichtbevolkste gebieden in de wereld.

    • Hendrik schreef op 11 juni 2024 om 21:34

      Maar Abdul, Oekraïense soldaten voeren geen pogrom uit in Rusland, slaan geen wapens op in scholen en gebruiken hun bevolking niet als menselijk schild. Ze beschieten ook niet hun eigen ziekenhuizen en grensovergangen waar hulp naar de bevolking wordt gebracht. Om zomaar een paar voorbeelden te noemen. Die lafaards van Hamas daarentegen doen dat wel, en meer…

  12. Willem schreef op 11 juni 2024 om 20:29

    Respect voor de volhouders en ook voor de beslissing van de universiteit. Opkomen voor mensenrechten doet men niet voor zichzelf maar voor een ander. We en vooral de politici hebben al te lang gezwegen over israël.

  13. GPM-er schreef op 11 juni 2024 om 20:37

    Enige reden gegeven waarom het specifiek deze universiteiten zijn, en niet alle universiteiten in Israël? Bijvoorbeeld het Technion in Tel Aviv?

    • Pieter schreef op 11 juni 2024 om 22:23

      Omdat met die universiteit dan waarschijnlijk geen samenwerking of uitwisselingafspraak staat denk ik. Volgens mij is het alleen Hebrew en Tel Aviv.

  14. W. Greven schreef op 11 juni 2024 om 20:48

    Wat een belachelijk besluit. Het is gewoon te gek voor woorden dat wordt toe gegeven aan de eisen van een groep raddraaiers, die zich boven de wet plaatsen. Helaas laten onze bestuurders en rechterlijk macht niet van zich horen. Probeer eens te demonstreren in de landen buiten Israel en dan zal je ervaren hoe groot daar de vrijheid van meningsuiting is. Het is de wereld op zijn kop. Als je maar hard genoeg roept en veel vernielingen verricht op een laffe anonieme manier dan wordt je gehoord. het gaat mijn vrstand te boven.

    • Karin schreef op 11 juni 2024 om 22:54

      De ene grens zal een andere grens creëren, mijns inziens maar goed ook!

  15. Frank van Caspel schreef op 11 juni 2024 om 20:50

    Uitstekende actie. Het CvB maakt geen gebruik van de ‘open lijnen’ om kritisch te zijn op onze zusterinstellingen, en daarmee verliest het argument van ‘academische verbondenheid’ haar waarde.

    Bovendien hebben wij niet de taak om, zoals ‘de Nederlandse universiteiten’ in Trouw schrijven, ‘alle bestaande visies binnen de academische gemeenschap ten aanzien van het conflict een podium te geven’. Het is niet onze taak om een podium te geven aan zij die genocide steunen.

  16. Theo schreef op 11 juni 2024 om 21:26

    Verstandig besluit, en goed beargumenteerd en verantwoord. Maar zelfs degenen die het inhoudelijk totaal niet met dit besluit eens zijn, zouden de collega’s van sociale geografie en milieu dankbaar moeten zijn. Zij laten zien wat academische vrijheid inhoudt: als academische gemeenschap zelf soeverein kiezen met welke instituten je wel of niet wil samenwerken in onderwijs en onderzoek. Dat de rectores in hun open brief academische vrijheid opvoeren als een goedkoop excuus om min of meer blind de dictaten van de overheid te volgen is een gotspe. Dit besluit van de collega’s van sociale geografie en milieu is een even simpele als briljante weerlegging van die prutsbrief. Laat andere opleidingen/faculteiten dezelfde afweging maken: willen wij als academische gemeenschap, medewerkers en studenten, de institutionele banden met Israëlische universiteiten in stand houden of niet? Daar heb je helemaal geen CvB voor nodig.

  17. Medewerker TVA schreef op 11 juni 2024 om 21:37

    *Sarcasme aan…
    Ik heb van horen zeggen dat Netanyahu diep, diep, diep geschokt is van dit nieuws. Dat er door deze beslissing nu geen studenten uit Nederland kunnen worden uitgewisseld met Israëlische studenten. Vind hij diep en diep triest. Daarom zit hij nu te overwegen om toch het staakt het vuren plan van Amerika te accepteren.

    *sarcasme uit…

  18. Kamel schreef op 11 juni 2024 om 22:53

    Ik schaamde me als medewerker van de RU voor het standpunt van het CVB dat in naam van academische vrijheid relaties met instituties die duidelijk tegen de vrijheid van een heel volk zijn normaliseert, maar dit geeft toch weer een beetje hoop. Het kan dus wel!

    Wel jammer dat niet mijn faculteit FTR hierin het voortouw nam, maar als een schaap over de dam is volgen er meestal meer…

  19. Klaas Landsman schreef op 12 juni 2024 om 07:52

    Hulde aan deze actie! Een zeer nuttige, nog niet zo bekende website over samenwerking tussen Nederlandse en Israëlische universiteiten is
    https://academiccomplicity.nl. In mijn eigen faculteit, de FNWI, valt met name het BlackGEM project op (astronomie), waarvan de RU een founding partner is en waarin ook Tel Aviv University en het Weizmann Institute participeren. Over dat laatste meldt de genoemde website: “Historically, the Weizmann Institute was established in 1934 in Rehovot, and from 1948, together with Technion, it would advance the scientific and technological development of Israel. Together, they became the military-scientific center of the Israeli state, later leading to the development of Israeli military industries. Rafael and Israeli Aerospace Industries, two of Israel’s largest weapons producers, developed out of infrastructure laid by the Weizmann Institute and the Technion. Furthermore, the Weizmann Institute’s high-tech science park Kiryat Weizmann houses facilities of Israel’s weapons companies Rafael and Elbit. Together with Ben-Gurion University, the Weizmann Institute developed technology for detecting targets illicitly photographed by drones.” En over de andere partner, ook niet kinderachtig: “Tel Aviv University collaborates with the security state and military industry for developing technologies to be used by Israel military and international export. For example, Tel Aviv University organizes workshops and conferences bringing together members of the Israeli military and security agencies and (inter)national military industry. Also, Tel Aviv University’s Center for Nanoscience and Nanotechnology collaborates with the weapon companies Israel Aerospace Industries and Elbit, among others. Finally, Tel Aviv University’s venture capital fund TAU Ventures collaborated with the Shin Bet in the Xcelerator program for start-ups. Regarding education efforts, Tel Aviv University runs programs for soldiers, thereby strengthening the ties between academia, industry and the Israeli Defense Forces. Galim is such a program, or since July 2023, the Erez program training military officers to become elite fighters. These soldiers wear military uniforms and carry weapons on the campus.”

    • G schreef op 13 juni 2024 om 01:06

      Je kunt hier alleen maar sarcastisch zijn: Israël is echt slecht, want nergens ter wereld hebben universiteiten iets te maken met bewapening, hoewel al die andere landen voortdurend worden aangevallen en zich voortdurend moeten verdedigen, in tegenstelling tot Israël!

  20. NSM-medewerker schreef op 12 juni 2024 om 08:37

    Ben benieuwd hoe faculteitsbestuur en CvB gaan reageren. Hopelijk snel. Is dit een officiële beslissing van de faculteit of de universiteit? Of is het een eenmansactie? In dat laatste geval verdient het geen podium.

  21. Pieter van Pelt schreef op 12 juni 2024 om 12:11

    Hoeveel levens van Palestijnse Gazanen worden hierdoor gespaard? En hoeveel kinderen worden er niet gedood of gewond?

    • Medewerker schreef op 12 juni 2024 om 14:11

      Hoeveel levens zouden er tijdens WOII zijn gespaard door het besluit van rector magnificus Bernard Hermesdorf om de door de Duitse bezetter geëiste loyaliteitsverklaring niet aan de studenten van de toenmalige Katholieke Universiteit voor te leggen? Niet erg veel, naar ik vermoed. Toch vinden we nu dat Hermesdorf het enig juiste besluit heeft genomen, ook al had dat sluiting van de universiteit tot gevolg.

  22. Anonieme Medewerker schreef op 12 juni 2024 om 17:25

    Wat een nepnieuws. Deze man is geen decaan, en is dus niet in de positie om een samenwerking te beeïndigen. Hubris

    • Ingrid schreef op 12 juni 2024 om 22:11

      LOL… Hij is afdelingshoofd en kan dus wel degelijk bepalen wat zijn afdeling doet hoor. Zijn afdeling beëindigd de samenwerking, niet de hele faculteit.

    • Leon V schreef op 12 juni 2024 om 23:06

      Op Linkedin schrijft Arnoud Lagendijk: ‘we as a chair group will no longer support the agreements between our university and Tel Aviv University and the Hebrew University of Jerusalem.’

      ‘no longer support’ is wel iets anders dan ‘beëindigen’. Komop Vox, beetje beter je werk doen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!