Sociale veiligheid is een van de speerpunten in het lustrumjaar van de universiteit

09 jan 2023

De Belgische viroloog Marc Van Ranst, de Amerikaanse filosoof Michael Sandel en de Italiaanse CERN-directeur Fabiola Gianotti krijgen dit jaar een eredoctoraat van de Radboud Universiteit, net als vier andere wetenschappers. Dat maakte collegevoorzitter Daniël Wigboldus bekend op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit. Hij kondigde ook aan dat het college van bestuur wil blijven investeren in sociale veiligheid.

Voor de Radboud Universiteit staat 2023 helemaal in het teken van het honderdjarige bestaan. In de nieuwjaarsrede, in een volle Aula, blikte collegevoorzitter Daniël Wigboldus vooruit op wat er komend jaar allemaal op de rol staat.

Nieuwe rector

Concreet zijn er dit jaar twee feestweken. Van 8 tot en met 14 mei komen kinderen van de basisschool naar de universiteit voor een bijzondere editie van Radboud Kids en met Radboud Sounds is er een evenement rondom muziek en wetenschap in Doornroosje. Ook wil de universiteit de gemeente Nijmegen verrassen met honderd Radboudgebaren: belangeloze acties voor de stad die zijn bedacht door studenten en medewerkers.

Op 17 oktober is dan het grote moment: het lustrum van de universiteit. Ter ere van het eeuwfeest van de universiteit krijgen zeven wetenschappers een eredoctoraat uitgereikt – één namens elke faculteit (zie kaderstuk). Op die dag draagt Han van Krieken, die met emeritaat gaat, het rectoraat over aan zijn opvolger.

Sociale veiligheid

In 2023 wil het college van bestuur extra aandacht geven aan zeven speerpunten. Onder andere effectief leiderschap, de uitvoering van het programma Erkennen en Waarderen en investeren in de continuïteit en vernieuwing van bestaande infrastructuur voor toponderzoek zijn het komende jaar van belang, aldus Wigboldus.

Bij een van de speerpunten, een sociaal veilige campus, bleef de collegevoorzitter wat langer stilstaan. Eind vorig jaar stapte immers een filosoof bij de FTR-faculteit op wegens ‘grensoverschrijdend gedrag van collega’s’ en ook bij sociale wetenschappen loopt een onderzoek naar ongewenst gedrag bij een medewerker. ‘De afgelopen periode hebben we ervaren dat sociale veiligheid geen vanzelfsprekendheid is’, zei Wigboldus daarover.

‘Sociale veiligheid is geen vanzelfsprekendheid’

‘Met een gedragscode, het team van vertrouwenspersonen, HR-adviseurs en ombudsfunctionarissen (voor medewerkers en studenten, red.) zijn we er niet’, aldus de collegevoorzitter. Volgens Wigboldus moet de Radboud Universiteit dit jaar de stap van papier naar praktijk maken. ‘Sociale veiligheid op de werkvloer verbetert pas echt door ons eigen gedrag en dat van anderen structureel onderwerp van gesprek te maken.’

Volgens Wigboldus is het van belang om de verantwoordelijkheid niet bij de ander te leggen om “stop” te zeggen. ‘Aangeven dat je iets niet wilt of niet prettig vindt is lastig. Zeker in een werk- of studiecontext waar veelal sprake is van een vorm van afhankelijkheid van elkaar.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!