‘Sociologisch onderzoek van zeer hoge kwaliteit’

05 dec 2014

Het sociologisch onderzoek in Nederland is van hoog niveau: op een schaal van 1 tot 5 scoren de onderzoeksprogramma’s van zeven universiteiten een vier of vijf: zeer goed tot excellent. Ook Nijmegen krijgt van de internationale visitatiecommissie lof toegezwaaid.

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons


Het sociologisch onderzoek in Nederland behoort tot de top van het internationale onderzoek en kent een aantal onderzoekers van wereldklasse, zo staat te lezen in het
persbericht van de QANU, de organisatie die opleidingen en onderzoeksprogramma’s van de universiteiten in Nederland beoordeelt.

De commissie roemt de diversiteit van onderzoek en hoopt dat universiteiten die kunnen handhaven. De Nijmeegse onderzoeksgroep richt zich met ongeveer 25 wetenschappers op de thema’s ongelijkheid (arbeidsmarkt, onderwijs en sekseongelijkheid) en sociale cohesie (etnische diversiteit, sociale netwerken en vrijwilligerswerk).

Gerbert Kraaykamp, hoogleraar Empirische sociologie en de auteur van de Nijmeegse zelfstudie, ziet in het jongste rapport een bevestiging van de constante hoge kwaliteit van het Nijmeegse onderzoek. De aanbeveling van de commissie dat sociologen zich meer moeten richten op monografieën, is volgens hem niet realiseerbaar. ‘Hiervoor moet je iemand een jaar op sabbatical kunnen sturen. Dat is voor ons als kleine onderzoeksgroep nauwelijks haalbaar. Artikelen hebben nu eenmaal een kortere tijdsspanne, en zijn tegelijkertijd zeer zichtbaar en traceerbaar.’ / HOP, Paul van den Broek

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!