Soep en flesjes water duurder dan gemiddeld bij de Refter, vegakroket juist goedkoper

10 okt 2023

De Refter is bovengemiddeld duur. Dat blijkt uit onderzoek naar de prijzen van universiteitskantines door het hele land. Voor een soepje, flesje water of een cappuccino betaal je in Nijmegen meer dan in andere steden.

Een huisgemaakt soepje voor 1,95 euro. Het klinkt misschien als een prima prijs, maar het is allerminst goedkoop in vergelijking met andere onderwijsinstellingen. Onderzoek naar de kantines van acht Nederlandse universiteiten wijst uit dat je bij de Radboud Universiteit het meest betaalt voor een kommetje soep.

Ter vergelijking: bij Maastricht University of de Technische Universiteit in Delft betaal je respectievelijk 0,85 euro of 0,95 euro voor een kop soep. Let wel op, het gaat hier om de kleine soep, de grotere variant kost in de Refter zelfs 2,45 euro.

Zestien producten

Ook andere producten zijn in de Refter vaak duurder dan in andere steden. Dat blijkt uit onderzoek van het Groningse universiteitsblad UKrant, dat in samenwerking met verschillende universiteitsbladen keek naar de prijzen van eten en drinken in negen campuskantines. In dit onderzoek werden de prijzen van zestien producten met elkaar vergeleken.

Op zeven producten scoort de Refter duurder dan gemiddeld. Vier van die producten waren ongeveer gemiddeld qua prijs. De overige vijf zaten onder het gemiddelde. Een flesje mineraalwater kost bijvoorbeeld 2,20 euro bij de Refter. Bij de Universiteit van Amsterdam is dat 1,45 euro. Ook in Tilburg betaal je slechts 1,40 euro.

Ook de cappuccino van de koffiebar is prijzig. In Nijmegen betaal je 2,35 euro, waar je bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam slechts 1,90 euro neerlegt. De prijs van een cappuccino uit de automaat is daarentegen wél in lijn met het landelijke gemiddelde.

Vegetarische kroket

De Refter is niet met alles duurder dan gemiddeld. Voor een (vegetarische) kroket betaal je net iets minder dan het landelijke gemiddelde van 2,07 euro. Dat is bijvoorbeeld een stuk lager dan in Groningen en Tilburg, waar je respectievelijk 2,20 en 2,30 euro voor de gefrituurde snack betaalt.

‘We willen mensen niet stimuleren om plastic flesjes te kopen’

Als reactie op de hoge prijzen geeft Rens Janssen, hoofd Food and Beverage van de Radboud Universiteit, aan dat de inkoopprijzen en personeelskosten de afgelopen tijd zijn gestegen. ‘Maar ons uitgangspunt blijft om de prijzen zo laag mogelijk te houden’, zegt hij. Daarnaast moet je niet alleen naar de prijzen van de producten kijken, maar ook naar de kwaliteit. ‘Dat maakt het onderzoek incompleet’, vindt Janssen.

‘De prijs van een flesje water is bewust niet lager’, gaat Janssen verder. ‘Op de campus zijn meerdere watertappunten, ook in de Refter. We willen mensen niet stimuleren om plastic flesjes te kopen.’ Liever ziet Janssen dat studenten en medewerkers duurzamere alternatieven kiezen.

Combideal

Tot slot werd in het vergelijkend onderzoek berekend hoe duur een zelf samengestelde maaltijd is. Hierbij werd uitgegaan van een luxe soep, appel en een luxe broodje. De Radboud Universiteit eindigde in deze ranglijst op een zevende plek, met een prijs van 9,70 euro. Daarmee staat ze net boven Groningen (9,95 euro) en Utrecht (10,70 euro). Het goedkoopst is de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar studenten 7,49 euro neerleggen voor die maaltijd.

Wel is er bij de Refter keuze uit verschillende combideals voor maaltijden, die de prijs soms weer omlaag halen. Daarom klopt de berekening volgens Janssen niet. ‘In het overzicht worden de losse verkoopprijzen bij elkaar opgeteld.’ Terwijl je voor een soep en een broodje gezond samen het gereduceerde tarief van 3,95 euro betaalt. ‘Met fruit (0,80 euro) en cola (2,20 euro) erbij, kom je dan uit op 6,95 euro. Dan zijn we ineens weer de goedkoopste in het overzicht. En met een luxe broodje zou het 8,25 euro zijn.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Medewerker schreef op 13 oktober 2023 om 09:51

    “Liever ziet Janssen dat studenten en medewerkers duurzamere alternatieven kiezen.” Misschien moet je dan gewoon helemaal geen plastic en geen dierlijke producten meer aanbieden? Zou tijd worden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!