Soeterbeeck wordt Radboud Reflects

20 mei 2015

De kogel is door de kerk. Het debatcentrum van de universiteit, dat sinds 2002 door het leven gaat als het Soeterbeeck Programma, krijgt een nieuwe naam: Radboud Reflects.

Radboud Reflectsklein
De nieuwe naam Radboud Reflects is onderdeel van een campagne op de universiteit om alle organisatieonderdelen te verbinden aan de naam ‘Radboud’. Door een einde te maken aan het ratjetoe aan merknamen zou de universiteit zich sterker kunnen profileren, is de gedachte. Zo kreeg het sportcentrum al Radboud in de naam, en sinds vandaag ook het debatprogramma. In september pakt het programma fors uit om de naam onder ieders aandacht te brengen, met twee weken bomvol colleges en debatten.

Bezoekersaantallen
De Soeterbeeck-organisatie is niet rouwig om het verlies van de oude naam, integendeel. ‘Wij hebben al jarenlang last van die naam’, zegt communicatiemedewerker Marie-José Verbeek, die de oude naam ‘verwarrend’ noemt. Niet alleen omdat ook het aan de universiteit verbonden klooster in Ravenstein dezelfde naam draagt, ook vanwege de onhandige lengte. ‘In de media heette we vaak alleen Soeterbeeck, of universiteit, of zelfs Lux’. Met het compacte Radboud Reflects is dat probleem de wereld uit, zegt Verbeek. Het vernieuwd elan van het programma moet ook de bezoekersaantallen gaan opvijzelen, van jaarlijks 10.000 nu naar 13.000.

Radboud Reflects laat zich wel lastig uitspreken, met die combinatie van Nederlands en Engels en een cts aan het eind. Arjan Klein Heerenbrink, promovendus filosofie en regelmatig spreker bij het Soeterbeeck programma, vraagt zich af waarom de naam in het Engels moet. ‘Volgens mij is honderd procent van het publiek Nederlands’. Klein Heerenbrink geeft aan geen idee te hebben waar de naam Soeterbeeck precies voor stond, dus in dat kader snapt hij de verandering wel. ‘Maar ik vind niet dat de naam de inhoud van het programma helemaal dekt. Er is niet alleen sprake van reflectie, maar ook van presenterende en probleemstellende activiteiten.’ / Paul van den Broek en Pim Muller

3 reacties

  1. Kees Stegenga schreef op 21 mei 2015 om 17:58

    zou mij graag willen inschrijven voor Radboud Reflects Kick Off in september. zou hiervan graag een mail willen ontvangen wat er dan zo al te doen is?

    Mvg.

    Kees Stegenga

  2. Kritiek schreef op 22 mei 2015 om 07:20

    In de laatste zin wordt een goed punt ingebracht. Dit is een poging om alles wat er op de universiteit gebeurt te beteugelen, niet alleen onder een rigide marketingstrategie, maar ook inhoudelijk. Plotseling is de activiteit van het programma ook streng gedefinieerd.

    Waren de probleemstellende activiteiten van Café Terecht misschien ook het werkelijke bezwaar in plaats van een tekort aan studieplekken en het niet bewandelen van procedures?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!