Sophie en Lisa dachten eindelijk een fijne kamer gevonden te hebben, tot hun huisbaas bij hen introk

30 mei 2024

Heb je eindelijk een kamer gevonden, neemt je huisbaas zijn intrek in de gemeenschappelijke woonkamer. Het overkwam twee studenten van de Radboud Universiteit. Wat kun je doen in zo’n geval?

Na lang zoeken lukte het Sophie en Lisa (niet hun echte namen) jaren geleden om een kamer te bemachtigen in Nijmegen. Ze kwamen toevallig allebei (in verschillende studentenhuizen) in Hatert terecht. Toegegeven, voor beide studenten was het niet de kamer van hun dromen, maar elke dag op en neer reizen vanuit de provincie Zeeland naar de campus is ook geen pretje.

Toen Sophie haar kamer betrok, wist ze dat de gemeenschappelijke ruimte werd bewoond door een oudere man. Die had als gevolg van een scheiding tijdelijk geen andere woning, werd haar verteld. Bij Lisa was het de huisbaas zelf die ‘af en toe’ een dagje zou verblijven in de gezamenlijke woonkamer. Met de belofte dat de situatie tijdelijk zou zijn, namen beide studenten de sleutel van hun kamers in ontvangst.

Valse beloftes

Toen de oudere man in het huis van Sophie na bijna acht maanden een nieuwe woonruimte had gevonden, bleek de belofte van de huisbaas echter niks waard. Sophie en haar huisgenoten konden alsnog geen gebruik maken van de woonkamer, want de huisbaas had die kamer nu zelf nodig om in te verblijven. ‘Hij zei dat het voor een paar weken zou zijn tot het weer beter ging met zijn vriendin, maar de situatie was anderhalf jaar later nog steeds zo’, vertelt de studente.

‘We waren bang dat als we naar de gemeente zouden stappen, we het huis uit zouden worden gezet’

Bij Lisa in huis ging het ook van kwaad tot erger. Na een aantal maanden sliep de huisbaas permanent in de woonkamer. In de weekends was hij bovendien niet meer alleen, want dan sliepen zijn kinderen bij hem.

Daarop verzocht hij Lisa en de andere huurders met klem om in het weekend elders te verblijven. Alleen de huisgenoot die heel ver weg woonde mocht in het weekend blijven, de rest verbleef die dagen bij ouders. Daarover klagen durfde Lisa niet. Dat zou de relatie met de huisbaas alleen maar verslechteren. ‘Mijn huisgenoot kwam er via een register bovendien achter dat hij helemaal geen vergunning heeft om kamers te verhuren. We waren bang dat als we naar de gemeente zouden stappen, we het huis uit zouden worden gezet.’

Kantonrechter

De vraag is: wat kan je als student doen in zo’n geval? Voor jou immers tientallen andere studenten, die naarstig op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd. Volgens Floris Putker, rechtenstudent en vrijwilliger bij de AKKU Rechtswinkel, is er voor studenten in een vergelijkbare situatie als die van Sophie en Lisa zeker reden om in actie te komen. Immers: een gemeenschappelijke ruimte is er niet voor niets en daar betaal je ook voor.

‘De eerste stap is om het gesprek aan te gaan met je huisbaas, onder het motto: niet geschoten is altijd mis’, zegt Putker. Als dit geen effect heeft, is de volgende stap om hulp te zoeken bij een rechtswinkel of Huurteams Nijmegen. Hier kun je laagdrempelig en gratis advies inwinnen. ‘Wij kunnen als rechtswinkel ook contact opnemen met de huisbaas, dat kan helpen om de druk op te voeren.’

‘Het is erg lastig om een situatie als die van Sophie en Lisa te doorbreken’

Als zelfs dit niet helpt, is het tijd voor zwaarder geschut. Hierbij moet je denken aan een klachtprocedure bij de huurcommissie of een juridische procedure bij de kantonrechter. Dit zijn de partijen die daadwerkelijk in kunnen grijpen, al doet dat de relatie met je huisbaas natuurlijk geen goed.

In de praktijk komt het meestal niet zover, weet Putker. Naar de kantonrechter stappen is een stressvol en energieslurpend proces. Ook al zou de rechter de student in het gelijk stellen, is dat geen garantie dat de situatie verbetert, bijvoorbeeld omdat de huisbaas alsnog dwars blijft liggen. ‘Het is erg lastig om een situatie als die van Sophie en Lisa te doorbreken’, zegt Putker.

Sophie en Lisa kozen daarom eieren voor hun geld. Beiden studenten hebben ondertussen een andere kamer gevonden. Veel dichter bij de binnenstad van Nijmegen bovendien. ‘Ik ben heel erg blij om weg te zijn uit het huis, dat geeft veel rust,’ zegt Lisa.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!