SP stelt Kamervragen na ‘bespieden’ van pro-Palestijnse studenten in Nijmegen
Beveiligers die op de Radboud Universiteit op een bijeenkomst van pro-Palestinastudenten afgingen: er ontstond begin deze maand enige commotie over. Een ‘preventieve controle’, volgens de universiteit. Studenten voelden zich bespied. De SP stelt nu Kamervragen over de kwestie.
‘Dit is zorgwekkend’, stelt SP-Kamerlid Sandra Beckerman over het feit dat hier beveiliging op af is gegaan. ‘Juist een instituut als de universiteit is een plek om vrij te denken en spreken. Dat is cruciaal. Het hoeft op een universiteit niet alleen om een vak te leren en wetenschap te gaan, maar ook om debat.’
Recente controle
Zij wil van onderwijsminister Eppo Bruins onder andere weten of hij het gepast vindt dat universiteiten preventief beveiligers inzetten bij bijeenkomsten, en of dat geen inbreuk op de academische vrijheid vormt.
Aanleiding vormt zo’n recente controle in Nijmegen. Zo’n dertig studenten, onder andere van studentenvakbond AKKU en politieke jongerenclubs, vergaderden in een ruimte van de universiteit over onder meer nieuwe pro-Palestina-acties. Een aantal van hen deed dit voorjaar mee aan de veelbesproken pro-Palestina-acties op de campus.
‘Bespioneerd’
Op hun recente bijeenkomst kwamen beveiligers af, omdat er volgens de universiteit een melding was dat ‘een groep van zo’n dertig personen op de gang stond, herkenbaar als pro-Palestina door de sjaals’. Volgens de universiteit maken beveiligers vaker preventieve rondes en gingen zij al snel verder. Andere studenten die in het gebouw waren, stellen dat de bewakers ‘echt de wacht hielden’ en langere tijd op een bankje zaten, direct naast het lokaal waar de groep zat. De studenten voelden zich bespioneerd. Ze kregen zo niet het idee ‘vrij te kunnen vergaderen’.
Volgens Beckerman is het juist van groot belang dat dit wél kan. De SP’er wijst erop dat de Radboud Universiteit ‘een lange traditie aan schurend debat en protesten heeft’. ‘Dat moet uiteraard blijven kunnen, daar komen zelfs vaak goede ideeën uit voort’, zegt het Kamerlid, dat ook benieuwd is naar de kosten van de ingehuurde beveiliging.
‘Studenten moeten vrij kunnen vergaderen’
In mei van dit jaar begonnen de pro-Palestijnse acties op de Nijmeegse campus. Er verscheen een tentenkamp, van waaruit studenten en medewerkers onder meer protestmarsen liepen. Na een bezetting van de Thomas van Aquinostraat 1, waar verschillende vernielingen plaatsvonden, liet burgemeester Bruls het kamp op 6 juni ontruimen.
Volgens Beckerman is het van belang dat er ingegrepen wordt als protesten uit de hand lopen. ‘Maar dat neemt niet weg dat studenten gewoon vrij moeten kunnen vergaderen. Daar moet plek voor zijn, zonder dat er direct beveiliging op af komt. Dat lijkt me niet wenselijk.’
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in de Gelderlander.