Spannend jaar voor Marsreiziger Dijkshoorn

06 jan 2014

Voor Wim Dijkshoorn (20) wordt 2014 een spannend jaar. Hij wordt onderworpen aan een medische keuring en aan intensieve gesprekken. Is hij een van de pioniers die in 2025 vertrekken naar Mars? Vorige week hoorde hij dat hij bij de laatste 1058 kandidaten zit.

Foto: Dick van Aalst
Foto: Dick van Aalst

‘Het wordt alles of niets’, zegt Wim Dijkshoorn. De twintigjarige student blikt vooruit op het jaar 2014. Hij zal medisch gekeurd worden door het team van Mars One dat kandidaten selecteert voor een enkele reis naar Mars. ‘Ik kan me op die keuring niet echt voorbereiden’, aldus Dijkshoorn. ‘Volgens mij ben ik in orde, maar wie weet vinden ze iets.’

Wanneer de keuring precies is, weet hij nog niet. En waar hij wordt verwacht, is ook nog de vraag. ‘Maar volgens mij is het al heel snel.’ Vorige week kreeg Dijkshoorn bericht dat hij een van de 1058 kandidaten is. Ruim 200.000 geïnteresseerden meldden zich aan.

Aardig relaxed
Behalve fysiek, wordt Dijkshoorn mentaal getest. ‘Ze gaan kijken hoe je op bepaalde situaties reageert.’ Hij zegt dat hij er ‘aardig relaxed’ onder is. Volgende week maakt hij gewoon twee tentamens. ‘Maar stel dat ik door de selectierondes kom, dan is het de vraag of ik wel een master moet gaan doen.’ Het trainingsprogramma is intensief en gaat jaren duren.

Dijkshoorn studeert antropologie aan de Radboud Universiteit. Hij meldde zich aan voor het project Mars One omdat hij zowel geïnteresseerd is in ruimtevaart als in de opbouw van een nieuwe samenleving. Gaat hij daadwerkelijk naar Mars, dan is het de bedoeling dat hij daar samen met drie anderen een kolonie sticht en probeert gewassen te verbouwen. Het leven zal er niet eenvoudig zijn – als het oogsten niet lukt is er geen eten – en een weg terug is er niet. Het bouwen van een lanceringsinstallatie op Mars is te duur, daarom gaat het om een enkele reis.

Verschillende kranten, tv- en radioprogramma’s benaderden Dijkshoorn de laatste tijd. Hij vindt het maar lastig, al die media-aandacht. ‘Ze zijn vooral geïnteresseerd in mijn persoon, terwijl ik liever over het project praat.’ De student vindt Mars One bijzonder omdat het bijdraagt aan nieuwe technologische ontwikkelingen en blijvende kennis over het leven op de rode planeet.

In eerste instantie was het de bedoeling dat vier astronauten in 2023 zouden vertrekken naar Mars. Dat is inmiddels uitgesteld naar 2025. De initiatiefnemers hebben moeite met het vinden van investeerders. / Annemarie Haverkamp

Lees hier het interview met Wim Dijkshoorn dat Vox publiceerde in februari 2013

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!