Spar verkoopt tassen vol overgebleven eten
Aan het eind van de dag even langs de Spar op de campus lopen om een tas met rest-etenswaren op te halen. Sinds deze maand kan dat. Spar University wil voedselverspilling tegengaan.
Wat er dan in die tas zit? Dat is een verrassing. De inhoud kan variëren van een kant-en-klaarmaaltijd of chips tot verse producten. Irena Stojanovic, manager van Spar University RU, wil alleen verklappen dat er vaak een vers broodje of een croissantje in de ‘Waste Bag’ zit dat ter plekke nog wordt ingepakt.
Sinds twee weken biedt de campuswinkel dagelijks voedseltassen aan. ‘Het succes is nog niet zo groot als gehoopt, maar alles heeft tijd nodig’, vertelt Stojanovic, ‘Per dag worden er ongeveer vijf bags samengesteld, het aanbod is afhankelijk van het aantal producten dat over is.’
De Waste Bag heeft een minimale waarde van tien euro – als je de producten tegen de reguliere winkelprijs zou kopen – maar wordt voor drie euro verkocht. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee, luidt het devies. Reserveren gaat via de app en betaling met een tikkie. Vanaf vier uur staat de tas klaar in de winkel.
Paddenstoelen
Nederlanders verspillen jaarlijks meer dan veertig kilo voedsel per persoon, volgens cijfers van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. De overheid doet er alles aan om deze hoeveelheid in 2030 met de helft terug te brengen. Met de Waste Bag levert Spar University haar eigen bijdrage.
De campussuper wil zelfs verder gaan, laat Stojanovic weten. Om het koffieafval duurzamer te verwerken, gaat Spar University samenwerken met GRO Mushroom. Het Amsterdamse bedrijf teelt met het koffiedik oesterzwammen. Die paddenstoelen komen vervolgens weer terug op de campus, als ingrediënten van de University snack en Krupi-chips, een nieuwe variant op kroepoek.