Spinozaclub blij met koerswijziging NWO

17 apr 2015

De topwetenschappers verenigd in de Spinozaclub zijn blij met de nieuwe organisatie van NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). ‘Onze bezwaren tegen de reorganisatieplannen zijn ingewilligd’, zegt Peter Hagoort, voorzitter van de Spinozaclub en neurowetenschapper in Nijmegen.

Sculptuur van Spinoza. Foto: Roel Wijnants (Creative Commons)
Sculptuur van Spinoza. Foto: Roel Wijnants, Creative Commons

Peter Hagoort en ruim zeventig andere Spinozawinnaars hadden een brandbrief geschreven toen NWO – hofleverancier van onderzoeksubsidies – afgelopen herfst haar plannen bekend maakte om het roer om te gooien. Het kabinet had in zijn Wetenschapsvisie 2025 het initiatief daartoe genomen en stelde dat het bedrijfsleven, maatschappelijke partijen en overheden een grotere vinger in de pap moesten hebben bij de verdeling van onderzoeksgelden.

Zijlijn
Hagoort en collega’s waren bang dat wetenschappers in de nieuwe structuur aan de zijlijn zouden komen te staan. Zo zou de raad van bestuur komen te bestaan uit mensen van buiten de academische wereld.

Peter Hagoort in 2006, een jaar na de Spinozaprijs, hij is nu voorman van het protest van de Spinozaclub. / Foto: Bert Beelen
Peter Hagoort in 2006, een jaar na het winnen van de Spinozaprijs/ Foto: Bert Beelen

De oorspronkelijke reorganisatieplannen zijn nu van de baan. In de nieuwe plannen blijven de wetenschappers in het bestuur. De verkokering van NWO en de eilandjescultuur binnen de organisatie, waar niemand blij mee was, worden aangepakt. Op een manier waarin ook de Spinozaclub zich kan vinden. Er blijven vier domeinen over: bètawetenschappen, technische & toegepaste wetenschappen, sociale & geesteswetenschappen en zorgonderzoek & medische wetenschappen.

‘Prima’, vindt Hagoort. ‘Deze indeling is werkbaar en doet recht aan de verschillen tussen de disciplines.’ De voorzitters van de domeinen komen straks ook in de raad van bestuur.

Geluisterd
Hagoort heeft de coördinator van de reorganisatie naar eigen zeggen ‘regelmatig’ gesproken en is daar tevreden over. ‘Er is echt naar ons geluisterd.’
Maar hij plaatst ook een kanttekening. ‘Dit is een contourenschets. De plannen moeten nog uitgewerkt worden. Het is dus nog even afwachten hoe het uitpakt.’/ HOPMartine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!