Sporten naast je werk? De universiteit legt 100 euro bij

27 mrt 2019

Alle medewerkers die sporten, kunnen vanaf volgend jaar honderd euro vergoeding krijgen voor hun sportabonnement. De universiteit wil hiermee gezond leven stimuleren.

Sporten is gezond, maar kost in de meeste gevallen ook geld. Medewerkers van de universiteit kunnen daarom vanaf volgend jaar gebruik maken van een compensatie van 100 euro voor de kosten van een sportabonnement of contributie. Een extraatje, aangeboden door hun werkgever.

Tot op heden maakte de universiteit jaarlijks een bedrag over naar het Radboud Sportcentrum. Het sportcentrum gebruikte dat geld om medewerkers een voordeliger abonnement aan te bieden.

Stimuleren

Dat is eigenlijk niet zo eerlijk, vonden de vakbonden. Want voor een medewerker die in Arnhem of Winterswijk woont, is het minder gemakkelijk om in het sportcentrum op de Nijmeegse campus te sporten. Moeten deze medewerkers niet net zo goed worden gestimuleerd om in beweging te komen?

Het college van bestuur was het daarmee eens. De jaarlijkse overboeking naar het sportcentrum wordt daarom stopgezet, zodat álle medewerkers, ongeacht waar ze sporten, een vergoeding kunnen ontvangen. Of dat nu bij een vereniging is, of bij een sportschool. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe regeling in.

Investering

Doordat straks álle medewerkers in aanmerking komen voor een sportvergoeding, is de verwachting dat de universiteit meer geld kwijt zal zijn aan deze kostenpost. Waarom heeft de universiteit dat ervoor over? Is het salaris van medewerkers niet bedoeld voor dit soort privézaken?

Volgens Anneriek de Heer, directeur van de Dienst Personeel en Organisatie, moet de bijdrage gezien worden als een investering in de vitaliteit en gezondheid van medewerkers. Sporten helpt bovendien bij het terugdringen van ziekteverzuim.

‘Er zijn voor universiteiten extra gelden beschikbaar die buiten de reguliere arbeidsvoorwaarden vallen’, legt De Heer uit. ‘De Radboud Universiteit en de betrokken vakbonden kiezen ervoor om die, naast andere zaken, in te zetten voor het stimuleren van een gezonde leefstijl.’

De Heer stipt aan dat het nog niet zeker is dat medewerkers die bij het Radboud Sportcentrum een abonnement hebben, daarvoor meer zullen gaan betalen. De directie van het sportcentrum denkt er namelijk over om medewerkers alsnog een korting aan te bieden.

7 reacties

  1. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 28 maart 2019 om 08:45

  2. RSC sporter schreef op 28 maart 2019 om 13:01

    Dit is inderdaad een eerlijkere manier om sporten onder medewerkers te subsidiëren. Dus goed nieuws voor de medewerkers die elders wonen en sporten!

    Echter, voor alle medewerkers die wel sporten op het RSC kan het bijna niet anders dat sporten behoorlijk wat duurder wordt. Een Top Fit Card kost nu €30,45 per maand voor medewerkers, voor particulieren (dus zonder korting) kost ditzelfde abonnement €50,75 per maand. Dus ruim €20 per maand duurder. Daar kan een vergoeding van €100 per kalenderjaar niet tegenop. Ik ben daarom erg benieuwd tegen welke tarieven het RSC abonnementen voor medewerkers gaat aanbieden vanaf 2020. Wanneer komt hier meer duidelijkheid over?

    • Ruud schreef op 28 maart 2019 om 16:25

      “Met de invoering van een sportvergoeding vervalt de mogelijkheid bedrijfssport (bij het RSC) als doel in het Keuzemodel in te brengen.”
      Dit staat in “‘Akkoord bestedingsdoelen decentrale arbeidsvoorwaardengelden 2019 tot en met 2023”.
      Wanneer men hiervan gebruik maakte, wordt de sportkaart dus meer dan 20 euro per maand duurder.

  3. Rob Cuppen schreef op 28 maart 2019 om 15:26

    Ik hoop hier spoedig duidelijkheid over te kunnen geven. Overigens geldt die € 100,- alleen voor fulltimers met een regulier contract. Bij een parttime contract gaat het naar rato. En declaranten kunnen geen gebruik maken van de regeling.

    Rob Cuppen
    Directeur RSC

  4. Ruud schreef op 28 maart 2019 om 16:43

    Ik hoop dat er inderdaad snel duidelijkheid komt aangezien de sportkaart ook niet meer als doel op te voeren is.
    Mocht de korting daarnaast ook vervallen, dan wordt de sportkaart meer dan 2 keer zo duur.

  5. Herbert schreef op 28 maart 2019 om 16:54

    Even in aanvulling lees ik in de kleine lettertjes dat de bedrijfsport ook verdwijnt als bron in het keuze model. Ik ben dus niet alleen € 20 per maand extra kwijt aan het abonnement maar ook nog eens de mogelijkheid om dit bruto te betalen. Omdat ik een 80% dienstverband heb ben ik dus 12*20 + 40% van 360 – € 80 = € 304 per jaar DUURDER uit om te sporten dankzij deze merkwaardige stimuleringsmaatregel.
    Als de bedoeling was om mij tot sporten te bewegen werkt deze maatregel volledig averechts.

  6. RJ schreef op 28 maart 2019 om 21:14

    Zoals hierboven al aangestipt is het erg bijzonder dat mevrouw de Heer en het CvB doen alsof dit een gunst aan de medewerker is. De korting voor medewerkers bij het sportcentrum was onvoorwaardelijk (dus daar hoefde je niets voor in te ruilen via het keuzemodel), en daarnaast bood het keuzemodel nog de mogelijkheid om extra vergoeding te krijgen voor het sporten in ruil voor bijvoorbeeld vakantiedagen.

    Met geen mogelijkheid gaat het nieuwe model de universiteit meer kosten. Dus of het is een ordinaire bezuiniging, of iemand heeft zijn cijfermatige huiswerk niet gedaan. Hoe het ook zij, ontmoedigt dit sporten onder medewerkers. Het pleit overigens voor het RSC dat zij zoeken naar een oplossing om de medewerkers toch korting te geven. Als er dus straks nog een aantrekkelijke regeling bestaat om te sporten is dat ondanks ons CvB. Niet dankzij.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!