Verbindt de Giro de Gelderse bevolking?

17 mrt 2016

Hij gelooft het eigenlijk zelf niet zo, dat mensen in groten getale op de fiets springen omdat de Giro in aantocht is. Maar socioloog Hidde Bekhuis vermoedt dat er wel iets anders gebeurt.

Sportsocioloog Hidde Bekhuis springt zelf ook graag op de fiets. Foto: Sportograf
Sportsocioloog Hidde Bekhuis springt als triatleet ook vaak op de fiets. Foto: Sportograf

Sportsocioloog Hidde Bekhuis onderzoekt wat de maatschappelijke impact is van de Giro d’Italia in Gelderland. De Provincie Gelderland, opdrachtgever van het onderzoek, is van plan de komende jaren meer grote sportevenementen naar Gelderland te halen. Graag zou de provincie daarom achterhalen wat de effecten zijn op haar inwoners.

Rondom grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen is vaker dit soort onderzoek gedaan. In Londen bijvoorbeeld, waar tijdelijk een opleving was in het aantal sporters, maar binnen een half jaar alles weer bij het oude was. In Canada kwamen onderzoekers tot de conclusie dat succesvolle Olympische Spelen in eigen land geen effect hadden op de Canadese burger. Ze kwamen ook met een verklaring: als het geld alleen maar wordt ingezet voor de topsporters werkt dat niet simulerend op de man of vrouw in de straat.

Wielercafés
Wat dat betreft is het Gelderse project wel interessant, vindt Bekhuis. ‘Want wat de Giro nu doet is iets heel anders dan alleen topsporters in de watten leggen. Je ziet rondom de Giro ontzettend veel side-events: lezingen van hoogleraren over wielersport, een fietsstimuleringsproject voor kinderen, wielercafés, buurtfeesten, toertochten voor amateurs, van alles eigenlijk. Je kan verwachten dat de wielersport hierdoor veel meer gaat leven onder de bevolking. Maar dat bovenal de sociale cohesie onder de Gelderse bevolking groter wordt.’

Hidde Bekhuis:  'Je ziet rondom de Giro ontzettend veel site-events.'
Hidde Bekhuis: ‘Je ziet rondom de Giro ontzettend veel side-events.’

In het onderzoek worden zo’n vijfhonderd Gelderlanders op drie momenten ondervraagd – voor, een week na en een half jaar na de Giro. De mensen in de start- en finishsteden Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn oververtegenwoordigd in de steekproef. Om de sociale cohesie te meten kijken de onderzoekers naar onder meer het doen van vrijwilligerswerk, het vertrouwen in de samenleving en contacten met vrienden. Daarnaast wordt in het onderzoek gekeken naar de invloed van de Giro op bewegen en sportparticipatie.

Overigens gaat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de economische impact van de Giro onderzoeken. Medewerkers vragen bezoekers langs de parcoursen van de Giro hoeveel geld ze uitgeven en waaraan. / Martine Zuidweg

0 reacties

  1. Gerda schreef op 18 maart 2016 om 22:53

    Ha, dat is leuk! Via Centerdata (waar ik al járen elke week interviews invul) zonet deze vragenlijst ingevuld!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!