Spreekangst te lijf met testosteron  

16 okt 2017

Spreken in het openbaar. Vrouwen zijn er vaker dan mannen bang voor. Sommigen worden bij de gedachte alleen al doodsbenauwd. Psychologe Moniek Hutschemaekers gaat kijken of het helpt om vrouwen met spreekangst een lage dosering testosteron te geven.

Sta jij doodsangsten uit als je een presentatie moet houden? Je bent niet de enige. Spreken in het openbaar is een veelvoorkomende angst. ‘Heel wat mensen zijn bang om afgewezen te worden door anderen, in allerlei sociale situaties. Maar vooral als ze spreken ten overstaan van een groep mensen’, is de ervaring van promovenda Moniek Hutschemaekers die naast haar onderzoek ook in opleiding is tot GZ-psycholoog bij ProPersona, instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Angststoornissen

Hutschemaekers ziet in de dagelijkse praktijk op de polikliniek veel mensen met sociale angststoornissen, en dan vooral vrouwen. Vrouwen blijken vaker dan mannen te kampen met zoiets als spreekangst. Waarom? Er zijn aanwijzingen dat dat te maken kan hebben met het hormoon testosteron. Onderzoek naar het van nature aanwezige testosterongehalte laat zien dat vrouwen met een sociale angst lagere teststeronwaardes hebben dan vrouwen zonder die angst. ‘Er is dus een samenhang, maar we weten niet welke richting op’, zegt Hutschemaekers. ‘Het lage testosterongehalte kan de spreekangst veroorzaken, maar het kan ook zijn dat het testosteron is gedaald juist door die sociale angstklachten en zo’n vrouw bijvoorbeeld sociale interactie is gaan mijden. We weten niet wat hier de kip en het ei is.’

‘We hopen dat de test de vrouwen net dat zetje in de rug zal geven’

In vervolgonderzoek is al gekeken of het helpt om vrouwen met een sociale angst testosteron te geven. De vrouwen kregen vervolgens een computertaak waarin ze met een joystick een reactie moesten geven op plaatjes van gezichten die een emotie uitdrukten. Ze bleken boze of agressieve gezichten minder te vermijden dan vrouwen uit de controlegroep die een placebo kregen.

Echte leven

Hutschemaekers wil dit onderzoek nu gaan vertalen naar de klinische praktijk. ‘Het is mooi dat deze vrouwen de computertaak anders doen, maar dat zegt nog weinig over hoe ze zouden reageren in het echte leven.’ Ze wil een groep vrouwen met spreekangst een lage dosis testosteron geven om te kijken of ze daarmee makkelijker praten in het openbaar.

‘We zoeken nog vrouwen tussen 18 en 45 jaar met spreekangst. Ze hoeven niet zelf in behandeling te zijn.’ De dosering die Hutschemakers haar proefpersonen geeft is zo laag dat er geen bijwerkingen optreden. ‘We gebruiken het ook maar één keer. ‘  Ze hoopt dat de testosteron de vrouwen net dat zetje in de rug zal geven om wel die sociale interactie aan te gaan. ‘Het is echt de bedoeling om hiermee vrouwen over een drempel te krijgen, zodat ze het spreken in het openbaar nadien op eigen kracht kunnen.’

Wil je deelnemen aan het onderzoeksproject van Hutschemaekers (het heet Speak up!) dan kun je een mail sturen naar [email protected] gericht aan Moniek Hutschemaekers.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!