SSH& bezorgd om verwarde studenten

13 nov 2018

De Nijmeegse Studentenhuisvester SSH& signaleert meer verwarde studenten in haar woonpanden dan voorgaande jaren. De stichting praat met hulpverlenende instanties over een snellere doorverwijzing.

Denk niet dat er bij de studentenflats en -huizen van de SSH& nu tientallen verwarde studenten door de gangen rondstruinen. Zo is de situatie niet. Maar Vincent Buitenhuis, manager strategie & wonen, signaleert wel meer verwarde studenten dan een paar jaar geleden. Een handvol, het afgelopen jaar. Meestal gaat het om mensen met psychische problemen. ‘Het begint er bijvoorbeeld mee dat we worden gebeld omdat iemand zich heeft buitengesloten, de sleutel kwijt is geraakt. Soms blijkt zo iemand onder invloed van drugs en drank, maar soms ook een psychose te hebben.’

Incidenten

De SSH& is afgelopen periode ook gebeld door bewoners die alarm sloegen omdat een huisgenoot zich vreemd gedroeg. ‘Kijk, als iemand aangeschoten door de gang loopt gaan we niet meteen met een brancard op weg. Maar als iemand echt even de weg kwijt is, vinden we het belangrijk om hem of haar door te verwijzen naar de zorginstanties’, zegt Buitenhuis. De SSH& is daarom nu in gesprek met die instanties, waaronder Pro Persona en Pluryn, om afspraken te maken over een snelle hulpverlening bij incidenten met verwarde studenten.

‘Ik maak me zorgen om het drugsgebruik onder studenten’

De totale groep studenten is groter geworden, dat zou een verklaring kunnen zijn voor het toenemend aantal verwarde personen. Maar Buitenhuis denkt dat drugsgebruik ook een rol speelt. ‘Wij begrijpen best dat je, voor het eerst op kamers, experimenteert met allerlei dingen. Maar die fase kan ook doorslaan. Ik maak me zorgen om het drugsgebruik onder studenten. Bij de personen waarbij het mis gaat, zien we dat drugsgebruik vaak een rol speelt.’

Ecstasy

Volgens cijfers van het Trimbos Instituut bleef het gebruik van harddrugs onder studenten de afgelopen periode stabiel. Al heeft het instituut alleen gegevens van het drugsgebruik onder hbo-studenten. Ecstasy werd het vaakst gebruikt gevolgd door amfetaminen en cocaïne.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!